Vernici stigli u Novi Sad
Foto: Printscreen/Foto: Youtube Printscreen/Kosovo Online

Grupa vernika koja je prethodni dan i prošlu noć provela u manastiru Banjska na severu Kosova i Metohije, dok je bio pod opsadom, stigla je večeras u Novi Sad, gde ih je dočekao gradonačelnik Milan Đurić.

Iako su u vreme jučerašnje pucnjave bili zaključani u manastirskim prostorijama, kažu da se nisu uplašili.

Protojerej Brane Milovac, iz Eparhije bačke koja je i organizovala put u manastir Banjsku, kaže za Kosovo onlajn da je cilj bio sačuvati sve vernike koji su pošli na put.

“Mi smo imali svoje oružje, a naše oružje je molitva. Vladao je saborni duh. Pored molitve u crkvi, i  vreme koje smo proveli u manastirskoj trpezariji, uz gostoprimstvo vladikeTeodosija i igumana Danila, koji je sve vreme sa nama bdio, zajedno smo tešili, podržavali jedni druge, čitali molitve”, priča on.

Time su, kaže, jedni druge ohrabrivali da će i to proći.

“Hvala bogu, nije trajalo dugo. Nažalost žrtava ima, koliko čujemo iz medija, na sve strane. Ali što se tiče naših vernika, vratili smo se, hvala bogu, svi živi i zdravi svojim domovima, porodicama”, rekao je protojerej Milovac.

Put manastira Banjska pošao je nepun autobus vernika iz Eparhije bačke, i to ne prvi put.

“Redovno odlazimo na Kosovo i Metohiju. I u Prizren, Dečane… Eparhija bačka organizuje put i vrlo rado se ljudi odazivaju. Prisustvo svemu što se desilo je bilo nešto što nismo očekivali, ali preživeli smo… Svako sa svojim utiscima i stresom, nosiće to kao božji blagoslov ili iksušenje....”, rekao je protojerej Milovac.

Vernike koji su juče i noćas ostali zaključani u manastiru Banjska, danas su do prelaza Jarinje putovali u pratnji takozvane kosovske policije i Euleksa.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić poželeo im je dobrodošlicu kući.

“Drago mi je da ste svi živi i zdravi, vi najbolje znate šta ste i kako prošli… Želeo sam da vas dočekam, da znate da smo bili uz vas, samo da znamo da ste dobro”, rekao je Đurić, prenosi Kosovo Online.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading