Uništene kuće
Foto: Privatna arhiva/kancelarija za KiM

Kuća Bosiljke Nojić (77) u Gnjilanu u blizini gradskog groblja sinoć je kamenovana pri čemu joj je polomljen prozor na kući.

Retki Srbi koji žive u ovom gradu uznemireni su ovim slučajem, a prema nezvaničnim informacijama, ovo nije još prijavljeno tzv. kosovskoj policiji.

Od prošle subote do sinoć u ovom gradu na Kosovu i Metohiji evidentirana su četiri kamenovanja. U subotu 16. septembra kuća je gađana kamenom, u ponedeljak 18. septembra paradajzom.

Starica je slabo pokretna i živi sa zetom koji se nedavno doselio kod nje nakon što je prodao svoju kuću.

Nojići su povratnici, u svoj grad su došli ponovo 2009. godine i jedina su srpska porodica u tom delu grada. Bili su na meti višestrukih napada Albanaca od povratka u Gnjilane.

Bombe bačene u dvorišta

Tri eksplozivne naprave bačene su noćas u dvorišta srpskih porodica u opštini Ranilug u Kosovskom Pomoravlju, preneli su RTS-u lokalni izvori i dodali da je u dvema eksplozijama načinjena materijalna šteta, dok treća naprava nije eksplodirala.

Najpre oko 2.20 sati bomba je bačena u dvorište kuće Vladice Aritonovića, zamenika predsednika opštine Ranilug. Druga bomba, oko 2.30  bačena je na kuću Srđana Ristića direktora predškolske ustanove.

Treća bomba koja nije eksplodirala bačena je na kuću Zorana Ristića, direktora Centra za socijalni rad.

Policija na licu mesta vrši uviđaj.

Pet eksplizvnih naprava bačeno je u poslednjih mesec dana na kuće i objekte srpskih vlasnika i Kosovskom Pomoravlju.

Oglasila se kancelarija za KiM

Tokom noći u Kosovskom Pomoravlju bačene su tri bombe na kuće predstavnika i rukovodioca Srpske liste kako bi se oni zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta a sve s ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi.

Prvo je oko 02:30 bačena bomba u dvorište Srđana Ristića u Ranilugu, direktora Predškolske ustanove “Pčelica maja”. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali su članovi porodica na svu sreću dobro. U isto vreme bačena je bomba na porodičnu kuću i garažu Vladice Aritonovića u selu Glogovce, koji je zamenik gradonačelnika opštine Ranilug. I ovde je pričinjena velika materijalna šteta, a u napadu niko nije povređen. 

Tokom noći eksplozivna naprava je bačena na kuću Zorana Ristića iz Raniluga, direktora Centra za socijalni rad, ali nije došlo do eksplozije. 

Reč je o brutalnom zastrašivanju predstavnika Srpske liste koji dolaze svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi i Srpska lista da “pate i plate”. Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe.

Očekujemo da se ovi mučki napadi na  predstavnike Srpske liste najozbiljnije shvate i istraže, jer šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta.

Kancelarija će o ovim sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike jer se ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako shvatiti- stajalo je u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
kim

Komentari (0)

Loading