Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Pismo Klaudije Teni prenosimo u celosti:

- Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. Zabrinuta sam zbog kršenja prava kosovskih Srba koje se nastavlja destabilizujući bezbednost i bezbednost u regionu.

Veoma ohrabrujem vas i vašu administraciju da održite nove izbore za gradonačelničke funkcije u većinski srpskim zajednicama, potpuno povučete specijalne snage u opštinama sa srpskom većinom i konačno stvorite Zajednicu opština sa srpskom većinom, kako to zahteva Briselski sporazum iz 2013. godine.

Kao što znate, kosovski Srbi su bojkotovali izbore za gradonačelnika 23. aprila na severu Kosova, kao rezultat diskriminatorne antisrpske politika i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Ovo je dovelo do sumorne izlaznost od samo 1.567 ljudi od otprilike 45.000 birača sa pravom glasa - stopa izlaznosti od 3,5 odsto.

Pismo Klaudije Teni

Kongres SAD

 

Uprkos očiglednom nedostatku mandata iz ovih rezultata, ovi gradonačelnici su nasilno postavljeni u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, i Zubinom Potoku - sve većinske zajednice kosovskih Srba.

Kako bi nasilno postavili ove gradonačelnike, pozvana je kosovska specijalna policija da uguši demokratske proteste kosovskih Srba protiv prinudnog postavljanja ovih gradonačelnika. Kako su u Zajedničkoj izjavi o Kosovu objavile Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, istakle su da „ne postoji uslov da gradonačelnici polažu zakletvu na opštinskim kancelarije."

Priliv specijalne policije samo služi za rasplamsavanje tenzija i sukoba, umesto da obezbedi dugoročno održiv političko rešenje za ove zajednice. Dok će novi izbori i ukidanje specijalne policije pomoći u rešavanju trenutnog naleta tenzija, ovo samo po sebi nije rešenje osnovne krize.

Pre više od decenije, Kosovo se obavezalo na stvaranje Asocijacije sa srpskom većinom (ZSO). Opštine treba da pomognu da ove etničke manjinske zajednice dobiju adekvatnu zastupljenost i zaštitu svojih prava.

Međutim, Kosovo tek treba da napravi ozbiljan, značajan napredak u stvaranju ove zajednice. Posle decenije čekanja, kosovski Srbi su umorni od čekanja pune primene Briselskog sporazuma iz 2013. godine, i ja s poštovanjem pozivam vas da ispunite ovu dugogodišnju obavezu.

Kao i vi, radujem se danu kada će kosovski Albanci i kosovski Srbi živeti rame uz rame bez sukoba. Međutim, jednostrani koraci koje ste preduzeli za dalje podsticanje sukoba su neprihvatljivi i moraju se odmah poništiti.

Pored toga, vaše postojeće obaveze prema Briselskom sporazumu iz 2013. moraju biti ispunjene kako bi se stvorio trajni mir unutar Kosova. Nadam se da ću nastaviti da radim sa vama na rešavanju ovog sukoba jednom zauvek, i željno čekam deeskalaciju akcije vaše vlade i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom - stoji u pismu Klaudije Teni.

Što se američke strane tiče, do sada se niko odatle nije na ovaj način obratio premijeru lažne države. Mnoge od ovih stvari su prvi put rečene na ovaj način.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading