Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Zbog toga sagovornici Kosovo onlajn smatraju da je Kurti krenuo u novu nacionalističku kampanju kako bi prikrio sve očiglednije neuspehe vlasti na čijem je čelu.

Niz albanskih političara i analitičara nema dilemu da je i poseta Severnoj Makedoniji, tokom koje je kosovski premijer „promovisan“ u lidera svih Albanaca, uz pozivanje na "veliku Albaniju“, takođe bila u funkciji hlađenja "vruće stolice“ u kojoj se Kurti našao zbog otkrivanja brojnih skandala.

Ono što se dešavalo na skupovima u Tetovu i Čairu, po analitičaru iz Albanije Froku Čupiju, bilo je unapred isplanirano, jer, smatra, takve stvari rade političari čija je karijera na zalasku.

Prikriva afere...

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljufti Haziri tvrdi da je poseta Kurtija Severnoj Makedoniji imala "dublji" politički cilj – da prikrije afere koji su izbili na KiM, u vezi sa energetikama i rezervama novca.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri optužio je Samoopredeljenje koje vodi Kurti da je postalo kriminalna organizacija svetskih razmera, u kojoj „obitavaju različiti zločinci, zlostavljači, šverceri drogom, pa čak i ubice i oni koji žele likvidaciju svojih političkih protivnika“.

To, međutim, nisu jedini skandali koje u dvogodišnjem „bagažu“ nosi aktuelna vlast u Prištini, a lista je, kaže za Kosovo onlajn Fatmir Šeholi, Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, poduža.

"Skandali su mnogobrojni, počev od afere "Zdravo“ u čijem središtu je šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja i njeni kontakti sa Srpskom listom, koju nazivaju kriminalnom i terorističkom, a sa druge strane, vode dijalog za zakone i za sve ostalo što treba učiniti u Skupštini Kosova. Potom, hapšenje direktora Energetske korporacije Kosova Nagipa Krasnićija, pa afera sa ambasadorom tzv.Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem koji se sumnjiči da je proneverio milione i milione. Tu su i afere sa trgovinom uljem i brašnom iz rezervi. I sad, kao poslednja, afera gde je odbornik Samoopredeljenja u Prištini uhapšen u Albaniji sa drogom u vrednosti od oko 400.000 evra. Svakog Božijeg dana suočavamo se sa nenormalnim aferama i tu se vidi da je obećanje Samoopredeljenja na čelu sa Kurtijem, da će učiniti mnogo boljim život na Kosovu, u stvari bila laž, prevara svih građana“, navodi Šeholi.

Hapse njegove ljude

On ukazuje na to da se Kurti, koji se zalagao protiv kriminala i korupcije, sada suočava sa tim da se jedan po jedan hapse „njegovi ljudi“.

"To znači da kosovsko društvo treba da vidi sa kim ima posla, jer ne zaslužuje ovakvog premijera koji nam je doneo i sankcije EU zbog situacije na severu. Kurti je u Čair i Tetovo otišao kao običan građanin, a ne kao premijer Kosova. Njegova poseta ne bi bila možda toliko bitna, već je bitna zbog izjava koje je dao. Očigledna je jedna stvar, da Kurti nije premijer svih Albanaca, Kurti je premijer građana na Kosovu. A to što teži da bude veći nego što jeste, samo je rezultat pokušaja da pokrije svakodnevne afere, korumpirane i kriminalne, koje mu se pojavljuju na Kosovu. I tom posetom pokušao je da prikrije svakodnevne afere vlasti na čijem je čelu“, objašnjava naš sagovornik.

Dodaje i da je Kurti u svemu ovome „nebitan kao političar koji pokušava da od sebe napravi velikog Albanca, jer veliki Albanac je onaj koji teži ka miru, stabilnosti, ravnopravnosti i svemu onome što narod, bez obzira na naciju i etničku pripadnost, želi po Ustavu i zakonu jedne države“.

„Mislim da kad god da budu izbori da Kurti više neće imati podršku koju je imao do sada. Imali smo u subotu, zamislite, skup podrške Vladi Kosova, na kojem se okupilo 50 ljudi. To pokazuje da takvim liderima koji su autokrate, koji imaju za cilj da se oni za sve pitaju, da niko drugi ne sme da govori, verovatno došao kraj političke karijere i nadam se da će tako biti i sa Kurtijem“, ističe Šeholi.

Pojačava nacionalističku retoriku

I Srđan Simonović iz NVO „Humani centar“ iz Severne Mitrovice kaže da Kurti pojačava nacionalističku retoriku i izaziva tenzije sada i van Kosova kako bi zamaskirao neispunjena predizborna obećanja među kojima je ključna bila borba protiv korupcije, ali i učvrstio svoje pozicije u biračkom telu.

"Kurtiju je rejting apsolutno skočio u albanskom biračkom telu na Kosovu. Razlog tome je bio pritisak na Srbe i upotreba brutalnih metoda slanjem specijalne policije na sever. Albansko političko telo je tradicionalno desno orijentisano i svaki pritisak na Srbe donosi skok podrške tih glasača, što je Kurti iskoristio u jedom momentu. On je došao na vlast na krilima obećanja borbe protiv korupcije, gde apsolutno nije učinjeno ništa. A sada je i njegov bliski saradnik, odbornik u prištinskoj skupštini uhapšen sa velikom količinom droge. To je, između ostalog, pokazatelj da nisu samo Srbi kriminalci, kako to Kurti stalno govori“, navodi Simonović.

Kada je reč o Kurtijevom nastupu u Severnoj Makedoniji, gde je promovisana „velika Albanija“, Simonović smatra da je on takođe „zgodno“ došao tzv. kosovskom premijeru u situaciji otvaranja brojnih afera.

"Ako pođete od Ohrida prema Skoplju i vozite putem Kičevo-Gostivar možete da vidite brojne albanske zastave istaknute na kućama i objektima, nijedne makedonske. Mislim da toliko albanskih zastava ne postoji čak ni u Albaniji. Naravno da Kurti sad gradi pozicije za predstojeće izbore, predstavljajući se i kao vođa svih Albanaca, a ne samo onih na tzv.Kosovu. I cela režija njegove posete Severnoj Makedoniji čini mi se bila je u funkciji ‚bildovanja‘ tog imidža i pridobijanja tog nekog albanskog glasačkog tela koje je ekstremno desno, radikalno. I ta afera hapšenja njegovog političkog saradnika zbog šverca droge takođe je trebalo da se ‚pokrije‘ nečim“, ukazuje on.

Dodaje da je već oproban recept da kad nemate uspeha na brojnim drugim poljima pojačate nacionalističku retoriku.

„Kurti je ostvario politički uspeh na polju gde se verovatno najmanje nije nadao, a to je na akciji pokušaja da ‚pripitomi‘ sever. To se u albanskom glasačkom telu na Kosovu tretira kao njegov veliki uspeh i njegov rejting je sada oko 48 odsto, što nikad nije imao ranije“, navodi Simonović.

Sociolog i politički analitičar Artan Muhadžiri kaže za Kosovo Onlajn da je „Kurti političar koji ulaže mnogo truda u simbolička značenja, da često prevazilazi okvire pitanja svakodnevnog života građana Kosova i odlučuje da se bavi širim i višeslojnim kontekstima“.

"Može se reći da je njegova poseta Severnoj Makedoniji imala za cilj da proširi simbolička polja njegovog političkog delovanja, što bi mu – iz ove perspektive – moglo omogućiti da u budućnosti dobije više regionalne moći. Pored toga, to bi mu ponudilo alibije za nedostatak vladine superefikasnosti, koju je obećavao dok je bio lider opozicije, kaže on.

Dodaje da je zbog svoje političke krhkosti i delikatnosti međuetničke ravnoteže, Severna Makedonija veoma važan deo balkanskog društveno-političkog mozaika.

"Političari koji mogu imati potencijalni uticaj na njen politički razvoj nužno moraju biti tretirani sa više pažnje od strane geostrateških i geopolitičkih sila. Međutim, čak i da je ovo hipotetički bio jedan od Kurtijevih planova, izuzetno teško stvorenu stabilnost – uz mnogo evroameričkih investicija i podrške, nije moguće tako lako izmeniti bez započinjanja ogromne političke borbe sa velikim silama“, smatra Muhadžiri.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading