KURTIJU SMETAJU I STANOVI ZA IZBEGLICE U Severnoj Mitrovici stopirana izgradnja tri važna objekta
Foto: Tanjug/tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Odlukom nelegitimnog gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Erdena Atića zabranjena je izgradnja pomenutih stanova, ali i škole za decu iz ugroženih kategorija u gradu na Ibru. Takođe, stopirani su i radovi na zgradi rektorata Prištinskog univerziteta.

Naime, opštinska inspekcija krajem protekle sedmice po nalogu albanskog gradonačelnika, koji je pobedio na izborima u organizaciji prištinskih privremenih institucija sa svega tri odsto glasova (jer su Srbi bojkotovali), odlučila se na ovaj potez koji je dolio ulje na vatru i dodatno zabrinuo naše sunarodnike. I dok se Atić time pohvalio na društvenoj mreži "Fejsbuk" napisavši da, navodno, nije ispoštovana neophodna procedura, iz Srpske liste opominju da je ironija to što odluku o zabrani izgradnje škole i stanova donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu KiM protivzakonito oduzima srpska zemlja i grade ilegalne baze za parapolicijske jedinice Albanaca, čime se krše svi dosadašnji sporazumi. Cilj je, kako navode, da se maksimalno oteža položaj našeg naroda i on natera da napusti svoje domove, pišu Novosti.

Iz Srpske liste podsećaju da su čak i ambasadori zemalja Kvinte zatražili da se nelegalni gradonačelnici na severu bave samo tehničkim pitanjima. Opominjući da je kosovska inspekcija uz asistenciju policije zatvorila gradilište, odnosno stopirala radove na novoj zgradi rektorata u okviru univerzitetskog kampusa, rektor Prištinskog univerziteta profesor dr. Nebojša Arsić ističe da postoji sva neophodna dokumentacija kao i tabla na kojoj su propisno obeleženi podaci o projektu i izvođačima.

Rektor Arsić smatra da je posle ugrožavanja osnovnih ljudskih prava studentima i profesorima, usled ograničenja slobode kretanja, sada na udar Kurtijevog režima došlo na red i obrazovanje.

- Imamo prvi put direktan udar na Univerzitet, o čemu ćemo obavestiti naše međunarodne partnere, jer ovaj atak direktno utiče na naš rad - ističe rektor Arsić, pojašnjavajući da će o zabrani radova na zgradi, koja je planirana da bude sedište rektorata i nekoliko fakulteta, obavestiti Asocijaciju evropskh univerziteta, ali i međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, KFOR i UNMIK.

I načelnik školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac poručio je da zabrinjava odluka Atića, ukazujući da se time Srbima brani pravo na obrazovanje i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje. Napominjući da je u pitanju školska zgrada za decu prognanu iz južnog dela Mitrovice i drugih sredina, Zaporožac naglašava da je ovom odlukom Kurtijevog režima srpskoj deci zabranjeno pravo na obrazovanje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading