protest u zvečanu
Foto: Tanjug/Tanjug

Čuveni američki list "The Brunswick News" objavio je članak o nedavnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o tome kako je to dovelo do "zastrašujućeg gušenja" slobode izražavanja.

Vređanje novinara na Kosovu je već postala nova normalnost. To je prošle nedelje podsticao čak i ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja, koji je označio dvojicu novinara sa KiM - Berata Bužalu i Dželala Sveču, dok je govorio o "srpskom hibridnom ratu".

Dugan Flanakin je takođe pisao o gušenju slobode izražavanja na Kosovu za ovaj američki list.

Njegov članak je naslovljen: "Komentar: Tenzije na Kosovu između Albanaca i Srba dovele su do zastrašujućeg gušenja slobode govora".

U njemu se pominje kako su akcije premijera Aljbina Kurtija osudili američki državni sekretar Entoni Blinken i francuski predsednik Emanuel Makron. Flanakin čak piše o dolasku bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u nadi da će uticati na smirivanje situacije.

"Njihove zajedničke brige i otpor etničkih Srba do sada nisu promenili mišljenje premijera. Naprotiv, Kurti je koristio državne agencije da pokuša da napadne medije koji su izveštavali o krizi“, navodi se u članku između redova.

U članku se takođe pominje suspenzija poslovnog sertifikata za Klan Kosova. Pominje se kako kompanija koja je vlasnik ove televizije ima saradnju sa velikim kompanijama kao što su Soni, Paramount i NBC Universal.

"Akcija ove vlade je mrlja na tvrdnji Kosova da je demokratska država", nastavlja ovaj članak koji je pripremio Duggan Flanakin.

"Lako je Albancima, koji su sada u većini (na Kosovu), da pokušaju da iskoriste trenutak da iznesu svoju tačku. Ali prava stvar koja treba da se uradi jeste da se zaustavi ova glupost“, dodao je Bil Klinton. Ta "glupost" svakako uključuje i neprijateljske akcije preduzete protiv najpopularnije kablovske mreže u zemlji", piše dalje.

Podsećamo da su postupci Vlade tzv Kosova prema Klanu Kosova naišli na kritike međunarodnih udruženja za zaštitu novinara i slobodnih medija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading