ivan todosijević
Foto: Alo/Printscreen/KosovoOnline

Vlajić je rekao da je odluka pravosnažna, da na to više ne postoji pravo žalbe.

“Vrhovni sud je doneo odluku i oslobodio Ivana Todosijevića svih optužbi i ta odluka je pravosnažna, na to više ne postoji pravo žalbe i neće se više suditi, on je slobodan čovek”, rekao je Vlajić.

Dodao je da je konačno dokazano ono što se tvrdilo od samog početka, a to je da svako ima pravo na slobodu govora.

“Sud je konačno priznao ono što smo od početka tvrdili, da to za šta je Todosijević optužen nije krivično delo već spada u slobodu govora, mišljenja i izražavanja i da mi imamo pravo da imamo mišljenje o događajima iz prošlosti i da niko nema pravo da procenjuje da li je naše mišljenje tačno, istinito ili nije”, dodao je Vlajić.

Ivan Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od početka NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu.

Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića, u ponovljenom postupku, na godinu dana zatvora zbog izjave o Račku, koju je sud ocenio kao podstrekivanje mržnje, razdora i netrpeljivosti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading