SRBE PROGLASITI ZA TERORISTE Svečlja najavio nove mere za maltretiranje našeg naroda na KiM
Foto: Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželal Svečlja je vanrednoj na konferenciji za medije pozvao međunarodnu zajednicu da najoštrije osudi "nasilničko i terorističko ponašanje prema Kosovu".

Svečlja je u bazi specijalnih policijskih jedinica "Belvedere" u Južnoj Mitrovici "izneo detalje sinoćnjeg slučaja u Zvečanu, gde je policija identifikovala i istovremeno zaplenila automobil srpskih registarskih oznaka, u kojem se nalazila određena količina oružja i razne vojne opreme", javlja portal "Reporteri.net".

Svečlja tvrdi da su među stvarima koje su juče u Zvečanu oduzete iz automobila sa srpskim tablicama bilo i radio stanica, koje su "oprema terorističkih i kriminalnihe formacija".

"Postoje radio veze identične onima koje su zaplenjene u ilegalnoj kancelariji Aleksandra Filipovića u Leposaviću. Aleksandar Filipović je bio bivši šef operative u severnoj regionalnoj direkciji Kosovske policije i odlikovao ga je Vučić. Ove radio stanice su iste kao i radio koji je pronađen u njegovoj kancelariji. To je oprema terorističkih i kriminalnihe formacija. Ova oruđa bila su namenjena za izvođenje terorističkih napada na građane i institucije Kosova. To su dokazi da Vučić, kroz ovakve organizacije, pokušava da destabilizuje našu zemlju", dodaje Svečlja.

Svečlja tvrdi i da je "kontigent švercovanog oružja na Kosovu veći nego što je do sada zaplenjeno".

"Slika je jasna. Ručne bombe su srpske proizvodnje iz 2021. godine, tako da nisu oružje zaostalo iz rata, već ih isporučuje direktno Vojska Srbije", navodi Svečlja.

On kaže i da se tzv. Kosovo "suočava sa agresijom Beograda".

"Od posleratnog perioda Kosovo je nastavilo da se suočava sa agresijom Beograda. Posebno nedavno, njihova ruka je započela terorizam protiv Kosovske policije, pripadnika Kfora, Euleksa i novinara. Svedoci smo da je situacija je došla na vrhunac kada su kidnapovana tri policajca", optužuje Svečlja.

Ministar navodi i da se "stopa nasilja i kriminala povećava, jer su se kriminalne bande pretvorile u terorističke organizacije, ali institucije Republike Kosovo im neće dozvoliti da u tome uspeju".

"Pozivamo međunarodni faktor da najoštrije osudi i osudi nasilno i terorističko ponašanje prema Kosovu", poziva je Svečlja, dodajući:

"Nastavićemo rad bez prestanka u obračunu sa kriminalnim i terorističkim grupama Srbije i sprečićemo svako nasilje kojem oni teže".

Svečlja poručuje da će od vlade u Prištini tražiti da organizacije "Civilna odbrana" i "Severna Brigada" proglase terorističkim organizacijama, kako bi "borba protiv njih bila još efikasnija".

Boreljeve izjave nazvao "nestabilnim"

Šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel juče je na Tviteru rekao da se na KiM vrše nezakonita hapšenja Srba, a pomenuo je i marš pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u Mitrovici.

Ministar unutrašnjih poslova na današeoj konverenciji reagovao je na ovu Borelovu izjavu, nazivajući je "nestabilnom".

"Boreljeve izjave su nestabilne. Mi smo u koordinaciji sa Kforom i Euleksom, ne samo u komunikaciji već i u koordinaciji. Mi ne kršimo zakon, mi se borimo protiv direktne agresije Srbije na Kosovo, i njihovih eksponenta koje direktno finansira Beograd, da naruše teritorijalni integritet Kosova. Javno kažemo da nećemo dozvoliti da se to desi", navodi on.

"Svi međunarodni predstavnici treba da budu dosledni u svojim javnim izjavama, ali ne može biti kompromisa sa teroristima, napadačima Kfora, Euleksa, kosovske policije i medija", zaključuje Svečlja.

U sličnom maniru Borelju je odgovorio i generalni direktor policije tzv. Kosova Gazmend Hodža, koji se takođe obratio novinarima na konferenciji, tvrdeći da je postupanje policije po zakonu.

"Naš odgovor je da je Kosovska policija jedina institucija koja ima mandat da sprovodi zakon u Republici Kosovo. Naše akcije su zasnovane na zakonu", poručuje Hodža.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading