LAJČAK NOVA META PRIŠTINE Albanci se raspištoljili, posle SAD udarili i na Evropu!
Printscreen

"Mislimo da je Lajčak doprineo da dođemo do ove tačke gde jesmo, napustio je svoju ulogu posrednika i bavi se donošenjem odluka što je veoma opasno i pogrešno. Načinom na koji je zamišljao sledeće korake bio je prva osoba koja se odrekla Briselskog sporazuma, odnosno prelaska sa sporazuma o normalizaciji, na sporazum o pridruživanju", rekao je Bisljimi gostujući na KTV.

Bisljimi je rekao da su kosovske vlasti upozorile Lajčaka da se vrati svojoj ulozi "i da napravi dobar plan implementacije, koji je fer i izbalansiran, a ne onaj koji zadovoljava Vučićeve interese"., prenosi Koha.

Dodao je da je Kosovo opredeljeno za dijalog, ali da ne može da sledi zahteve Srbije "odričući se svog unutrašnjeg suvereniteta

"Vlada Kosova ne može da kaže da, zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu, žrtvujemo svoj suverenitet, ne bismo onda bili vlast koja zaslužuje da bude na vlasti. Poručujemo da ako postoji volja međunarodne zajednice da uvede kaznene mere Kosovu, one će biti izrečene bez obzira na naše odluke", dodao je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da zahtevi za smenu novih gradonačelnika na severu nisu zapravo zahtevi međunarodnih predstavnika.

"To je zahtev koji ima prvobitnog vlasnika Srbiju."

Komentarišući navodne međunarodne sankcije Kosovu, Bisljimi je rekao da bi tom slučaju "Kosovo postalo prva zemlja o kojoj se govori da će biti kažnjena jer je primenila zakon".

Bisljimi napominje da će Kosovo ostvariti svoje ciljeve na severu "u partnerstvu sa međunarodnim partnerima".

"Vlada je u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, da do kraja razradimo naše stavove i zabrinutosti i da stavimo do znanja da smo spremni da idemo do maksimuma kako bismo izašli u susret interesima međunarodne zajednice, bez uticaja na suverenitet", ponovio je Bisljimi.

Bisljimi smatra da je evropski emisar za dijalog Miroslav Lajčak "napustio svoju ulogu posrednika", dodajući da se Vlada oseća "veoma zabrinuto zbog činjenice da u ovom trenutku postoji mala volja nekih ljudi koji su uključeni u proces dijaloga da se zabrinutost Kosova shvati ozbiljno, i da su nekako podređeni strateškim interesima koji imaju veze sa Beogradom i sa ratom u Ukrajini"

Bisljimi je dodao da se situacija na severu Kosova kreće ka normalizaciji.

Bisljimi odgovorio Hilu

Nakon što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil kritikovao premijera Aljbina Kurtija, rekavši da postoje problemi sa njim, Bisljimi je postavio pitanje "kako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić može opisati da je dobar partner ako je prekršio dogovor".

"Imamo Kurtija koji kaže da želi da potpiše sporazum i da strane sprovedu sporazum. Zapad treba da ceni posvećenost Kosova da će, u okviru ustavnih uslova, postojati demokratske institucije koje promovišu i štite građane na severu", poručio je Bisljimi.

Zajednica opština sa srpskom većinom ne može bez načelnog dogovora

Bisljimi je rekao da ne može biti Nacrta ZSO, bez načelnog dogovora.

"Rekli smo, nacrt je proizvod kada se zna značaj. Ne možemo reći da gradimo kuću, a da se ne dogovorimo da li će biti dvospratnica ili trospratnica. Sve dok nema načelnog dogovora, ne može biti ni nacrta. Spremni smo da što više radimo na izradi statuta koji će se baviti potrebama samoupravljanja srpske manjine", izjavio je Bisljiimi.

Komentari (0)

Loading