Filips: Kurti ne bi bio prvi Albanac kojem bi SAD uvele sankcije
EPA

On je naveo i da su nedavne izjave Gabrijela Eskobara očigledno poziv Kurtiju da se više prilagođava američkim zahtevima.

Filips, koji vodi program za prava i izgradnju mira u okviru Instituta za studije ljudskih prava Univerziteta Kolumbija u SAD, u intervjuu za Ekspres je rekao da bi Kurti svakako morao da posluša savete saveznika, jer tako nešto ni na koji način ne narušava suverenitet tzv. Kosova.

On je naglasio da političari na Kosovu znaju da im je za ostvarenje ciljeva potrebna podrška SAD.

Podseća da su SAD uvek podržavale tzv. Kosovo i ohrabrivale druge zemlje da mu daju podršku, navodeći da američki zvaničnici nikada ne bi smeli da dozvole da se odnosi sa Kosovom pogoršaju do te mere.

"Americi treba Kosovo, a Kosovu SAD“, konstatovao je Filips.

Upitan da li je Kurti grešio u svemu što se dešavalo, Filips je rekao da njegovi postupci nisu pogrešni, ali da način na koji je nedavno reagovao podriva interese Kosova.

On kaže da je potrebna veća transparentnost i više konsultacija među saveznicima i prijateljima.

Upitan da li je izjava Gabrijela Eskobara da će ZSO, ako je ne formira ova vlada, to učiniti sledeća, upozorenje na drugi pad Kurtija sa vlasti, Filips kaže da je to jasno upozorenje za Kurtija da više odgovara na američke zahteve.

Filips kaže da bi Vlada tzv. Kosova, razmišljajući na "kreativan" način, mogla da sprovede obavezu formiranja ZSO bez izvršnih ovlašćenja.

"Zajednica je način da se decentralizuje vlast u regionima Kosova, bez narušavanja njegovog suvereniteta“, dodao je američki profesor.

Povodom medijskih izveštaja da SAD razmatraju sankcije Kosovu i Kurtiju lično, Filips kaže da je to očigledno oblik diplomatskog pritiska, ali kaže da je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije protiv drugih političara i da bi to moglo da učini i protiv Aljbina Kurtija.

Tagovi

Komentari (0)

Loading