Kurti: Eskobar i Lajčak dolaze sa srpskim zahtevima
Foto: AP Olivier Matthys

Kurti je za Asošijeted Pres rekao da je njegov kabinet zauzeo drugačiji stav, nazivajući vlasti u Srbiji "autokratskim režimom".

"Insistiramo na tome da dobro ponašanje sa autokratom ne čini da se ponaša bolje. Naprotiv", kazao je Kurti.

Naveo je da izaslanici SAD i EU za pregovore — Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, dolaze sa zahtevima Srbije.

"Dolaze nam sa zahtevima. Sa zahtevima druge strane", rekao je Kurti.

On ostaje pri stavu da se prisustvo specijalnih policijskih snaga ne može smanjiti sve dok "kriminalne srpske bande ili ne napuste zemlju ili ne budu uhapšene", dodajući da će biti mira na Kosovu, ako ne bude "naređenja za nasilje iz Beograda".

Kurti kaže i da zapadne sile ne bi trebalo da povlađuju Beogradu, u kojem vidi, kako kaže, "suštinski problem za nasilje na Zapadnom Balkanu".

Naveo je da su čak i za vanredne izbore u četiri severne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom  23. aprila Kosovo izneverili međunarodni posrednici, jer su , kako je rekao, pozvali Kosovo da izvrši izborne amandmane, ali nisu izvršili pritisak na jedinu političku stranku etničkih Srba da učestvuje u glasanju.

Zato kaže da će mu biti potrebna pomoć međunarodne zajednice da neguje politički pluralizam u etničkoj srpskoj manjini, kako bi se obezbedila "fer konkurencija i demokratska trka za nove gradonačelnike".

"Ne možemo sebi da dozvolimo još jedan proces koji će srpski kandidati bojkotovati par dana pre početka izbora, jer to Beograd nalaže", rekao je Kurti.

Komentari (0)

Loading