marš na sever
Foto: Alo/Alo

Dugim nizom Kurtijevih loših odluka Priština je istrošila veliki deo kredita kod svojih donedavnih ktitora. Čak ni oni ne mogu više da žmure na jedno oko na njegovu zapaljivu retoriku, tendenciozni progon Srba i maliciozne poteze, koji su ne samo etnički motivisani već predstavljaju i ozbiljnu pretnju po stabilnost čitavog regiona, ukazao je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

"Nažalost, moralo je da dođe do ovako ozbiljne situacije da bi međunarodna zajednica otvorila oči. Cenimo to što je međunarodna zajednica jednoglasna u oštroj kritici Kurtijeve vlade i što, bez obzira na naše naglašene razlike u pogledu viđenja statusa južne srpske pokrajine, barem po ovom pitanju konačno stoji na strani istine i pravičnosti", poručio je Đurić u intervjuu za "Kurir".

On je naglasio da narod mora ostati pribran, budući da je premijer privremenih prištinskih institucija doveo situaciju na severu KiM do tačke ključanja.

"Plašim se da se Kurti ozbiljno oteo kontroli i doveo situaciju na severu pokrajine do tačke ključanja. Njegovo direktno suprotstavljanje velikim silama po pitanju onih principa koji su neprikosnoveni ljudskoj zajednici i čovečanstvu u celini činjenica je koja ozbiljno zabrinjava ne samo nas kao pripadnike naroda koji trpi njegovo nasilje, pritiske i diskriminaciju već i veći deo civilizovanog sveta. U takvoj situaciji mi moramo da ostanemo pribrani, staloženi i razumni, uvek spremni na sve scenarije, ali jasno opredeljeni da mudrim postupanjem očuvamo mir i ne dozvolimo dalju eskalaciju nasilja, i da odlučno i čvrsto stojimo u zaštiti našeg naroda i srpskih interesa", istakao je ambasador.

"Kao neko ko je šest godina bio na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ko u dušu poznaje srpski narod u našoj južnoj pokrajini i ko je na sopstvenoj koži osetio samovolju privremenih institucija samouprave u Prištini, duboko me pogađa sve što se dešava na severu Kosmeta, i s našim narodom svakodnevno proživljavam svaki njihov strah, neizvesnost i brigu", naveo je Đurić.

On je pozdravio "jasnu i nedvosmislenu osudu Kurtijevih postupaka od strane američkih zvaničnika s državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na čelu".

"Od suštinskog je značaja da Amerika, ali i druge velike svetske sile, konkretnim reakcijama i merama sankcionišu i neutrališu štetna dejstva Prištine, jer je to možda jedini način da se stane na put Kurtijevom bezumlju, koje, sada već zabrinjavajuće ozbiljno, ugrožava opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ono što je Srbiji i Americi, kao i svim članicama UN, zajedničko jeste težnja ka očuvanju mira i stabilnosti u našem regionu, ali pre svega zaštita ljudskih života i osnovnih ljudskih prava. To je ono što nas sve ujedinjuje i svrstava na istu stranu - potpuno suprotnu od one na kojoj je Kurti sam", poručio je Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading