Koza na protestima Srba
Foto: Printscreen/Printscreen

Odnosi između prištinske vlade u kojoj dominiraju Albanci i srpske manjine su godinama zategnuti. U središtu poslednjih sukoba su sporni lokalni izbori na severu Kosova, koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo.

Četiri gradonačelnika, etničkih Albanaca, izabrana su sa odzivom manjim od 4%. Do njihovih kancelarija ih je sprovela naoružana kosovska policija, što je izazvalo sukobe sa lokalnim Srbima. Ovakvi potezi naterali su nezaštićeno srpsko stanovništvo na mirne proteste ispred pomenutih opština, koji traju već četrti dan.

Srpski narod ujedinio se u borbi, ali tihoj, dovitljivoj, mirnoj. Narod se digao sa željom da brani svoje, ali u potpuno nenasilnoj atmosferi, naprotiv. Od početka protesta u javnost dolaze informacije da Srbi poslužuju kafu i čokoladu, a srpski duh možda najbolje ilustruje pesma ,,Izađi, mala" koja je već postala nezvanična himna protesta, upućena lažnim gradonačelnicima i kosovskim specijalcima koji su zauzeli srpske opštinske objekte na severu.

Srbi pred Kurtijeve vandale izveli kozu

Četvrti dan protesta Srba obeležili su srpska zastava, pesma i igra, ali jedan gest privukao je najveću pažnju javnosti.

Naime, Srbi su na barikadama ispred opštine Leposavić u prisustvu tzv. kosovske policije izveli kozu!

Snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama i postao viralan.

Protesti Srba u Zvečanu

Veliki broj pripadnika Kfora raspoređen je 29. maja u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, kao i u blizini opštinske zgrade u Zvečanu.

Pripadnici Kfora počeli su da razbijaju demonstracije i tuku predstavnike srpskog naroda koji su sedeli ispred opštine u Zvečanu

Na okupljene nenaoružane Srbe ispred zgrade opštine tog dana bačeno je više od 30 šok bombi.

Pored šok bombi upotrebljeni su i gumeni meci. Više očevidaca javilo je da je upotrebljeno i vatreno oružje od strane tzv. kosovske policije koja se nalazila u zgradi.

U direktnom sukobu golorukih Srba i kontingenta KFOR preko 20 osoba je povređeno.

Reakcija međunarodne zajednice i stav SAD

NATO je povodom napete situacije odlučio da pošalje još 700 vojnika u južnu srpsku pokrajinu, nakon što su neki mirovnjaci povređeni u sukobima.

SAD, ključni saveznik Kosova, osudile su postupke vlade i otkazale učešće Kosova u zajedničkoj vojnoj vežbi i stavile na čekanje diplomatske sastanke.

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer. SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD su obustavile svaku vrstu pomoći Amerike za nova priznanja i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

Hovenijer osudio poteze Prištine

”Za Kosovo su ove vežbe završene”, rekao je američki diplomata Džefri Hovenijer, navodeći da se vlada u Prištini oglušila na američke pozive da deeskalira situaciju u opštinama na severu KiM.

Džefri Hovenijer

Youtube Printscreen

 

Hovenijer je, takođe, naveo da je Vašington uputio snažnu poruku Kurtijevoj vladi odmah nakon početka akcije na severu, upozoravajući da će takav potez imati negativan efekat na reputaciju Prištine i unazaditi dijalog sa Beogradom.

”Analiziramo kakvi će biti naši naredni potezi”, rekao je američki ambasador, navodeći da je od Kurtijeve vlade zatraženo da povuče specijalce sa severa KiM, kao i da ”ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada”.

Makron: Priština snosi odgovornost za nemire

S ONE STRANE ULICE STANUJU DEVOJČICE KOJIMA MIRIŠE KOZA Kako je tihi srpski protest napravio bum u svetu  (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova i rekao da se nada da će na marginama sutrašnjeg samita Evropske političke zajednice biti održan sastanak sa liderima Srbije i Kosova, uz njegovo i učesće nemačkog kancelara Olafa Šolca.

 "Jasno je da su se kosovske vlasti odlučile da ne poštuju dogovor koji je postignut i proces koji je započet uz posredovanje EU, a koji je dogovoren sa mnom i kancelarom Šolcom i koji je omogućio napredak. Jasno smo rekli kosovskim vlastima da je greška da se sprovedu izbori u situaciji bojkota", preneo je on.

Peskov: Prava Srba na KIM se moraju poštovati

Rusija podržava Srbiju u svetlu zaoštravanja situacije na KiM i smatra da se prava i interesi Srba u pokrajini moraju poštovati, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

S ONE STRANE ULICE STANUJU DEVOJČICE KOJIMA MIRIŠE KOZA Kako je tihi srpski protest napravio bum u svetu  (FOTO/VIDEO)

EPA

 

- Pratimo situaciju. Mi apsolutno bezuslovno podržavamo Srbiju, podržavamo Srbe. Smatramo da sva legitimna prava i interesi kosovskih Srba treba da se poštuju, osiguravaju i da ne sme biti mesta bilo kakvim provokativnim akcijama koje ograničavaju prava Srba. Veoma pažljivo pratimo kako se situacija razvija i zabrinuti smo povodom toga, rekao je Peskov.

Hil: Priština će snositi posledice

S ONE STRANE ULICE STANUJU DEVOJČICE KOJIMA MIRIŠE KOZA Kako je tihi srpski protest napravio bum u svetu  (FOTO/VIDEO)

FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

 

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posledice jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, dodajući da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da nije upoznat sa svim detaljima.

"Naš državni sekretar Entoni Blinken je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprtotnosti sa svim savetima koje smo davali. I Blinken je rekao da će to imati posledice. Moramo da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalitacija odnosa. Potrebno je da se region Blakana miri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlantskih integracija", rekao je Hil.
 

Vučić u intervjuu za CNN stao u odbranu Srba

Po prvi put u istoriji dogodilo se to da Amerika okrivi vlast u Prištini za nemire koji su se dogodili, a da se pritom to prikaže na televiziji CNN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u sredu u intervjuu za američku televiziju CNN o aktuelnoj situaciji i dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Vučić na CNN

Printscreen

 

Odgovarajući na Kurtijevu izjavu, koji je Srbe nazvao "fašističkom milicijom", predsednik Vučić kaže da takva izjava više govori o premijeru tzv. Kosova.

- Važne su samo dve stvari. Vaš gost je govorio o tome da nije primenjeno ono što je dogovoreno. Prvo, Beograd je sve primenio. A jednu stvar koju Priština mora da uradi, da formira ZSO, oni to nisu uradili i neće da urade - rekao je Vučić.

On jasno ističe da nezavisnost nije na stolu, i da se na Ohridu i u Briselu govorilo o normalizaciji, a ne priznanju.

- Mi priznajemo samo Povelju UN, i to je sve što priznajemo. Ali smo uvek spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima. I to smo uvek radili. Pravo pitanje je zašto neko želi da eskalira situaciju. Čuo sa u raznim medijima kako će Srbija po Putinovom nalogu napasti nekoga. I naravno, to se nije desilo - kazao je predsednik.

Ekstremistički skup Albanaca

Dok Srbi mirno protestuju protiv jednostranih mera Prištine, velika grupa Albanaca okuplja se kod mosta preko reke Ibar. Sa zastavama UĆK, najavili su takozvani "marš na sever".

Marš na sever

Alo

 

Mnogi Albanci su počeli da se okupljaju u južnom delu Kosovske Mitrovice. Kako se vidi na fotografijama, pojedini su došli i maskirani.

Okupljeni albanski ekstremisti skandirali su UČK.

Zastave, ikone i mladost kao simboli srpskog otpora

Srbi su danas nastavili sa protestom protiv jednostranih odluka Aljbina Kurtija. Srpske zstave, ikone i mladost simboli su otpora okupatorima u Prištini.

Leposavić

Alo

 

Među građanima okupljenim ispred zgrade opštine je i devojčica koja nosi srpsku zastavu. Tu su i članovi Kulturno-umetničkog društva "Kopaonik", koji drže ikonu.

Protest u Leposaviću

Alo

 

KUD "Kopaonik" nastupa ispred bodljikave žice i specijalaca

Ispred KFOR-a i bodljikave žice KUD Kopaonik nastupio sa tradicionalnim srpskim pesmama i recitovanjem rodoljubivih pesama.

Himna protesta "Izađi mala"

Srbi okupljeni u Zvečanu zapevali su "Izađi mala". Ta pesma od početka protesta postala je svojevrsna nezvanična himna protesta, a upućena je lažnim gradonačelnicima i kosovskim specijalcima koji su zauzeli srpske opštine na severu KiM.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (27)

Loading
Dona

01.06.2023 18:56

Srbi su miran narod , samo zele u miru da zive.

Milena

01.06.2023 19:03

Srbi na KiM su još jednom pokazali koliko su pošten i domišljat narod i kako na miran način može da se izrazi protest zbog toga što im se oduzima nešto što im pripada. Bravo za našu braću,Srbija je uz njih!

Jelena

01.06.2023 19:28

Pa oni su hit. Svaka vam čast braćo Srbi.

Jelena

01.06.2023 19:29

To mogu samo Srbi i niko više. Bravo bre.

Pero

01.06.2023 19:33

Srbi na miran način pokušavaju da ne dozvole da lažni gradonačelnici zauzmu svoje ne legitimne funkcije.

Petronije

01.06.2023 19:39

Sve su se to oni dogovorili sa Kurtijem. Ne verujem im ništa. Nikakvih ozbiljnih posledica neće biti za prištinsku stranu.

Žana

01.06.2023 19:43

Gospode Bože, šta sve neće ljudima pasti na pamet. Znam da srbi samo žele mir i da žele da žive u miru ali ljudi nemojte mučiti jadne životinje, molim vas

Ivaa

01.06.2023 20:29

Srpski narod na Kosovu je poslao jasnu poruku u svet, da želi mir i da se protiv Kurtija bori pesmom.

Milena

01.06.2023 20:36

Iskreno ovoga se mogu samo Srbi dosetiti.Na svu svoju muku da zbiju i šalu.

gimi

01.06.2023 20:45

Teroristi koji jedan da pucaju po KFOR i Policiju , sutradan se pretvorili u koze i djevocice .... Mozete da izigravate i andzele ali necete nikad vise harati po Kosovu, teroristi ili natrag u Srbiji ili u zatvor

marko

01.06.2023 20:56

Srbi su miran narod , samo zele u miru da zive.

Klipsy

01.06.2023 22:14

Srbi na KiM su još jednom pokazali koliko su pošten i domišljat narod i kako na miran način može da se izrazi protest zbog toga što im se oduzima nešto što im pripada.

Sasa

01.06.2023 22:23

Divim se nasem narodu na KiM i njihivoj duhivitosti i pored teske situacije.

Nana

01.06.2023 22:31

Narod na miran način može da izrazi protest zbog toga što im se oduzima nešto što im pripada.

Ime

01.06.2023 22:45

Generacija koja je izgubila Kosovo kao nesto pokusava da bude duhovita???? Tesko, taman sve koze svijeta na maskenbal poveli! Dzaba sinovi!

milica_micika

01.06.2023 23:18

Srbi samo žele da žive u miru.

Ana

02.06.2023 00:49

Veoma domišljat narod na KiM. Bravo za sve!

Miloš

02.06.2023 00:50

Svi smo ponosni na naš narod na KiM.

Jana

02.06.2023 00:51

Ostaju pozitivni i u teškim trenutcima. Bravo.

Janko

02.06.2023 02:26

Srbi su miran narod,samo zele mir i sigurnost.