ŽIVOT U LEPOSAVIĆU PARALISAN Srbi nisu bezbedni dok je ROSU tu! (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva/Alo/M.J.

Todić je ukazao da Srbi okupljeni ispred zgrade opštine ne žele nikakve incidente već samo da im se obezbedi nesmetan rad u svojim insitucijama.

"Život u Leposaviću je stao, oni su ovde došli uz upotrebu sile. Mogu da idu, da bismo se vratili normalnom životu", preneo je Todić komandantu američkog Kfora koji je jutros ispred zgrade opštine Leposavić zamenio italijanski kontigent.

Todić je komandantu Kfora rekao da je život u Leposaviću paralisan, da ništa ne funkcioniše, i kada je reč o građanima i ustanovama, da ne rade škole, javna preduzeća, zdravstvene ustanove.

"Sve te ustanove direktno su vezana za funkcionisanje naše opštine. Niko ne može da ostvari svoje pravo jer ova zgrada ne radi. Zaposleni u ovoj zgradi nisu na svojim radnim mestima", rekao je Todić.

On je naveo primer da u ovoj ustanovi ima pet radnika koji ove godine stiču uslov za odlazak u penziju i naglasio da oni posle 40 godina rada danas ne mogu da budu na svojim radnim mestima.

"Naš zahtev je nepromenjen od juče, tražimo da ljudi koji su u zgradi napuste objekat kako bi zaposleni došli na svoja radna mesta. Protiv gospodina koji je u zgradi nemamo ništa lično, neka ide u tri albanska sela gde su ga izglasali, ima tamo uslova da obavlja funkciju, a mi ćemo ovde da radimo sve ono što što smo radili sve ovo vreme. Nije u redu da se uz upotrebu sile sprovode neke nerazumne i protivsrpske odluke. Ovaj čovek nije dobrodošao, on ne predstavlja srpski narod. To je srpski narod pokazao na tim kvazizborima koji su održani 23. aprila, na kojima nije učestvovao", naveo je Todić.

Rekao je da u opštini Leposavić žive Srbi kao većinsko stanovništvo, Albanci u tri sela, Goranci, Bošnjaci i Romi, i da su na te izbore izašli samo stanovnici tri albanska sela. 

Komandant Kfora je rekao da žele da se dijalogom sve završi i da će brige i zahteve koji su Srbi izneli preneti lažnom gradonačelniku i da se nadaju da će se sve rešiti na miran način. Naveo je da su oni i prisutni kako ne bi došlo do eskalacije situacije kao što se desilo u Zvečanu i da budu posrednik kako bi se došlo do mirnog rešenja.

"Nama nikakvi incidenti nisu potrebni a od vas zahtevamo da radite u skladu sa mandatom, a to je bezbednost i sloboda za sve stanovnike. Mi danas ovde nismo bezbedni. Ovde je ugrožena bezbednost našeg stanovništva, naša deca ne pohađaju škole, ne idu u vrtiće. Nama to ne treba", rekao je Todić.

Komandant Kfora se složio i poručio da ne želi da se ponovi situacija od juče.

Todić je još jednom podvukao da niko od okupljenih ne podržava bilo kakvo nasilje ali da od Kfora traže da obezbede Srbima da mogu da rade, osnovna ljudska prava.

"Ovaj narod nema poverenja u kosovske policijske službe. Rešenje postoji, vi ste ti koji treba da obezbedite da ovaj narod živi normalno. Dok je tu specijalna kosovska policija mi se ne osećamo bezbedno", rekao je Todić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading