Napad Kfora na Srbe u Zvečanu
Foto: EPA/EPA/GEORGI LICOVSKI

"Što se tiče srpskog naroda, Kfor je postao činilac ugrožavanja bezbednosti opastanka srpskog naroda i Kfor je politizovan", rekao je Drecun za Tanjug.

On je istakao da ulazak Kfora u "celu igru instaliranja nazovi gradonačelnika i zauzimanja opština na severu Kosova, uz enormnu upotrebu sile i preveliki broj policajaca, sada menja situaciju".

Drecun je naveo da je Kfor izašao iz mandata Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na osnovu koje je i prisutan na KiM.

"Kfor je instrumentalizovan i stavljen u funkciju realizacije interesa i planova Prištine, odnosno zajedničkih planova političkog zapada i privremenih institucija samouprave u Prištini", ocenio je Drecun.

ORUĐE U KURTIJEVIM RUKAMA

Alo!/Vladimir Marković

 

Dodao je da je Kfor štitio pripadnike specijalnih jedinica kosovske policije, kao i da štiti snage Aljbina Kurtija i spovodi vatreni okršaj sa srpskim narodom.

"Umesto da deeskalira situaciju na način da obezbedi nesmetano izvlačenje specijalnih policajaca, po mom mišljenju terorista presvučenih u uniforme, da izvede gradonačelnike ako su u nekim zgradama i da na taj način spusti tenzije, Kfor radi nešto sasvim drugo", rekao je Drecun.

Naveo jda Kfor želi da omogući "specijalnoj parapoliciji", koju je Priština poslala, da dugoročno bude u zgradi opštine, a ne da je napusti.

"Kakva je sad to deeskalacija? Radi se o dodatnoj eskalaciji. Kfor se pojavljuje kao oruđe u rukama Aljbina Kurtija. On se sukobljava sa Srbima i sprovodi vatreni okršaj sa srpskim narodom", poručio je Drecun.

On je istakao da je pucano na Srbe koji su sedenjem pružali pasivni otpor.

"Srbi imaju pravo da se brane svim raspoloživim sredstvima", rekao je on. Šef skupštinskog Odbora za KiM naveo je da je politički Zapad, a prevashodno zemlje Kvinte, pružio punu podršku onome što Kurti radi, dodavši da Kfor više nije nepristrasan jer se stavio na stranu Prištine.

"NATO je odgovoran zbog toga što je preuzeo komandovanje Kforom od Ujedinjenih nacija", istakao je Drecun, reagujući na saopštenje vojne alijanse o današnjim dešavanjima na severu KiM.

On je naglasio da komandant Kfora ne donosi odluke samostalno, već da čeka političke direktive iz NATO-a. Naveo je da Kfor nije ispunio svoj mandat jer nije obezbedio sigurno okruženje za Srbe, te da se radi o "dobro osmišljenoj politici koja je usmerena prema Beogradu".

"Ovo treba da bude poslednje upozorenje Beogradu da u potpunosti prihvati EU predlog sporazuma o normalizaciji odnosa i one dve ključne tačke, koje su naše crvene linije.

Da se potpuno okrenemo i svrstamo uz Zapad u njegovom geopolitičkom sučeljavanju sa Rusijom. Da uvedemo sankcije Rusiji i da naša strateška partnerstva sa Rusijom i Kinom svedemo na najniži mogući nivo", rekao je Drecun.

Istakao je da Beograd mora da koristi diplomatske aktivnosti, ali da, istovremeno, mora da pošalje poruke koje će naterati one koji mogu da utiču na ponašanje Prištine da zaustave dalju eskalaciju situacije. Dodao je da je sukob u Zvečanu jedan od najžešćih na KiM, kao i da je bio apsolutno nepotreban.

"Uzročnik je Aljbin Kurti koji je uspeo da dobije podršku političkog Zapada koji je naredio pripadnicima Kfora da se tako ponašaju", rekao je Drecun.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Миомир

30.05.2023 08:29

КОСОВО је срце и душа СРБИЈЕ. Живела наша СРБИЈА.❤️