"NOVČANA POMOĆ ZA PRIŠTINU BI MOGLA DA SE SMANJI" Kirbi uperio prst u Kurtija: Aljbin je pokretač sukoba
Alo

"Prebacivanjem pažnje na lokalne gradonačelnike sa formiranja Zajednice, Kurti se nada da će odložiti trenutak kada bi trebalo da reši to pitanje. To može doneti kratkoročni uspeh. Međutim, nesaglasje sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama može imati dugoročne posledice", rekao je Kirbi za Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Komentarišući izbore održane na severu KiM, rekao je da su, uprkos odluci srpske zajednice da ih bojkotuje, na njih izašli predstavnici drugih zajednica.

"Izašlo je manje od četiri odsto biračkog tela. To je doprinelo pobedi političara koji predstavljaju etničke Albance. To je rizik koji su Srbi preuzeli bojkotujući izbore. Partije etničkih Albanaca dobile su većinu glasova, ali ne i većinsku podršku", naveo je Kirbi i dodao da se Kurti ponaša kao da veruje da u rukama ima snažne adute.

Posmatrajući sa površine, kaže Kirbi, deluje da je Kurti pokretačka snaga sukoba jer izgleda kao da je nezainteresovan za bilo kakve ustupke srpskoj manjini na KiM.

Istakao je da Kurtijeve pristalice podržavaju njegovu tvrdokornost jer se, kako je naveo, ''prkos Beogradu dobro kotira na KiM''.

"Bili smo svedoci krize u vezi sa gornjom granicom američkog duga. Novčana pomoć za Kosovo mogla bi da se smanji ako Kurti bude preterivao. A građanima Kosova potrebna je naša pomoć", rekao je Kirbi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading