Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

U četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom napravljeno je više ilegalnih policijskih baza u kojima sve češće borave i pripadnici tzv. vojske lažne države Kosovo. Na Bistričkom mostu izgrađeno je betonsko utvrđenje, a na putu se nalaze prepreke i blindirana borna vozila.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, Zijad Bećirović, ocenio je da ne postoji stvarna potreba za prisutnošću specijalaca na severu.

- Radi se o instrumentalizaciji oružane sile za političke potrebe. Nažalost, u ovom slučaju KFOR nije izvršio svoj zadatak - tvrdi on, i dodaje da ko god pokušava da upotrebi silu ili da se koristi nasiljem za ostvarivanje političkih ciljeva, mora biti uklonjen sa političke scene.

POJAČAVAJU SE PRITISCI Situacija u južnoj srpskoj pokrajini je svakim danom sve teža: NA SEVERU KOSMETA SVE VIŠE KURTIJEVIH SPECIJALACA

Alo!

 

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da je situacija na severu Kosova i Metohije izuzetno teška.

- Situacija na severu Kosova i Metohije postaje sve teža jer sve ukazuje na to da će Aljbin Kurti nastaviti sa terorom. Od prošle godine kada smo podneli ostavke i napustili institucije, nijedan od problema nije rešen. Čak se povećavaju i pogoršavaju. Pritisak Kurtijevih institucija je sve jači, na to smo upozoravali i međunarodne predstavnike – rekao je on i upozorio na to da je pitanje vremena kada će, zbog nereagovanja međunarodne zajednice, neki pojedinac uzeti pravdu u svoje ruke.

Gotovo da ne prođe dan a da Aljbin Kurti ne napadne srpski narod koji živi na KIM. Otišao je i korak dalje, pa je njegova policija u nedelju uhapsila i srpskog penzionera iz Beograda čija je supruga iz Peći. Srbi ne trpe teror samo od prištinskih institucija već i od albanskih ekstremista koji na njih pucaju, otimaju i kradu srpsku imovinu, pale srpske šume i njive...

Osokoljeni slabom, gotovo nikakvom, reakcijom međunarodne zajednice, Aljbin Kurti i prištinske institucije na dnevnom nivou diskriminišu Srbe, a čak im nameću albanske gradonačelnike, direktore opštinskih javnih preduzeća...

Radojević je za Pink kazao da je međunarodna zajednica obaveštena o delovanju Prištine, kao i o mogućnosti da dođe do sukoba i pojedinačnih incidenata. Podvukao je da Srpska lista ostaje uz svoj narod na KiM.

- Upozoravali smo međunarodne predstavnike da je teška situacija i da je pitanje trenutka kada će neki pojedinac uzeti pravdu u svoje ruke da zaštiti svoju porodicu. Naš ultimatum, da Kurti prestane sa represijom do 1. juna, krajnje je iznuđeni potez na koji smo prinuđeni. Niko se ne pita kada će Kurti da zaustavi represiju, to niko iz međunarodne zajednice ne pita. Kada će povući specijalne jedinice, poštovati zakone, da se vrati zemljište Manastiru Visoki Dečani. Pa to je njihov Ustavni sud naložio pre sedam godina. Taj ustav, u tom slučaju, izgleda ne mora da se poštuje - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading