ALBANCI POKUŠALI DA ZAPALE SRPSKU ŠKOLU Režim Aljbina Kurtija ciljano izabrao metu, naš narod preplašen i pita se šta je sledeće
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Nimalo slučajno, u danima kad Srbi, ma gde bili, strepe za svoju decu posle masakra u osnovnoj školi na Vračaru, ali i zbog povišenih tenzija na KiM, albanski fanatici odlučili su da zapale školu u koju idu srpska deca. Kako je saopštila Kancelarija za KiM, u naselju Bosce kod Kosovske Kamenice nepoznate osobe prvo su obile školu, a kada su na taj način ušle unutra, pokušale su da izazovu požar pomoću plinske boce.

Meštane sela, ali i sve Srbe na KiM koji imaju decu školskog uzrasta uznemirila je ova vest. Policija i vatrogasci izašli su na mesto događaja da obave uviđaj, međutim, ništa konkretno o počiniocima nije saopšteno.

OTIMANJE ZEMLJIŠTA

„Ovaj napad na srpsku obrazovnu instituciju dolazi u trenutku prenaglašenih tenzija u srpskim sredinama na KiM i udara na naše najmlađe, što jasno ukazuje da nasilnicima ništa nije sveto i ne biraju sredstva da srpskom narodu na najstrašniji način ukažu da im je bezbednost ugrožena. Zabrinjavajuće je što albanski političari ne koriste jezik mira i tolerancije, već svojim izjavama od Srba prave legitimne mete, što huliganima daje podstrek za napade“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

ALBANCI POKUŠALI DA ZAPALE SRPSKU ŠKOLU Režim Aljbina Kurtija ciljano izabrao metu, naš narod preplašen i pita se šta je sledeće

Foto: Alo!

 

 

Ovo je, podsetimo, samo jedan u dugačkom nizu nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu na Kosmetu. Upravo zbog toga, ali i iz mnogo drugih razloga, predsednik Aleksandar Vučić je juče, nakon jučerašnjeg sastanka s Miroslavom Lajčakom, specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine izjavio da je veoma, veoma zabrinut zbog situacije, posebno na severu KiM.

ALBANCI POKUŠALI DA ZAPALE SRPSKU ŠKOLU Režim Aljbina Kurtija ciljano izabrao metu, naš narod preplašen i pita se šta je sledeće

EPA/ GEORGI LICOVSKI

 

 

- S Lajčakom sam razgovarao i veoma, veoma, veoma sam zabrinut situacijom, posebno na severu KiM, i to sam rekao iz strastvene potrebe Kurtija da proizvodi sukobe i strasti da izbije neki rat, sukob u kome bi on bio neki heroj... I sve to što rade je toliko loše da nemam reči, zabrinut sam zbog nasilnog preuzimanja prostorija, ali i zato što se u Kvinti prave nevešti i naivni - istakao je predsednik Srbije, uz napomenu da je Aljbin Kurti planirao da već danas (subota) upadne u Zubin Potok, u pokušaju da njegov gradonačelnik sa minornom podrškom na nelegalnim izborima preuzme vlast.

Vučić je dodao da je ovo poslednje što je Kurti uradio s eksproprijacijom zemljišta suprotno čak i od propisa Prištine.

STALNA REPRESIJA

Miroslav Lajčak, koji je prekjuče boravio na KiM, takođe je izrazio ozbiljnu zabrinutost nakon te posete, tokom koje je pešice prešao most preko Ibra koji razdvaja severni i južni deo Mitrovice.

- Ono što sam čuo zabrinulo me je. Moramo da izbegnemo svaku mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju - poručio je izaslanik EU.

Kako su saopštili predstavnici Srpske liste nakon razgovora s Lajčakom, oni su mu preneli strah građana zbog kontinuirane represije režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, posebno na severu.

Za pokušaj ubistva kućni pritvor

Slika i prilika situacije na Kosmetu je odluka organa koje kontroliše Aljbin Kurti da prištinski specijalac koji je nedavno pucao u Srbina Milana Jovanovića bude samo u kućnom pritvoru. Albanac ga je teško povredio pucajući iz automatskog oružja na kontrolnom punktu na severu Kosova, tako da je nesrećni čovek samim čudom preživeo.

Srpska lista saopštila je da je Osnovni sud u Mitrovici doneo odluku da pripadnik specijalnih jedinica bude pušten iz pritvora i da narednih 30 dana bude u kućnom pritvoru. Tom odlukom, kako navode, nastavlja se pravno i institucionalno nasilje režima Aljbina Kurtija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading