MAĐARI SE POBUNILI ZBOG ALBANACA! Haos u Savetu Evrope, žestoka rasprava na marginama u Strazburu!
Shutterstock

Na jutrošnjem sastanku Biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, šef delegacije Mađarske Nemet Žolt postavio je pitanje da li je ovo dobar trenutak da se zahtev tzv. Kosova za prijem u ovu organizaciju stavi na dnevni red današnje vanredne sednice Komiteta ministara, saznaje "Kosovo onlajn" iz diplomatskih izbora.

Mađarski poslanik pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem tzv. Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosovo svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".

Prema informacijama ovog portala, od jutros se u Strazburu, gde je počelo prolećno zasedanje PSSE vode intenzivni razgovori na marginama oko pitanja aplikacije Prištine, a posebno su aktivni predstavnici zemalja Kvinte.

Šefica misije Srbije pri SE Aleksandra Đurović poručila je da će se "Srbija do kraja boriti da se zahtev Prištine za prijem u SE ne uvrsti na dnevni red sednice Komiteta ministara."

Vanredna sednica KMSE vanredno je sazvana za danas, a na tome su najviše insistirali predstavnici Nemačke i Italije. Početak sednice planiran je za 14.30 sati.

Tzv. Kosovo je zahtev za prijem u Savet Evrope podnelo u maju prošle godine i do sada je ta aplikacija bila "u fioci".

Razlog za ovu sada žurbu u vezi sa aplikacijom Prištine za članstvo verovatno je "tajming", kako bi se o ovom pitanju raspravljalo na zasedanju PSSE, a zatim i na Samit SE u Rejkjaviku, gde se u maju okupljaju šefovi država i vlada članica ove organizacije.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je upitao šta bi današnja sednica Komiteta ministara Saveta Evrope trebalo da pokaže.

"Da li treba takozvano Kosovo da postane član Saveta Evrope gde cveta demokratija? Gde je na severu KiM 13 Srba izašlo i glasalo? Je li to ta demokratija koja treba da postane i primer mnogim drugima u svetu? Da li je to ono što sada treba da promoviše i sam OEBS u drugim državama gde treba da vodi računa između ostalog i o izbornim procesima", pitao je Petković tokom gostovanja na RTS-u.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
gege

24.04.2023 13:02

pa nije primer demokratije tih 13 osoba nego teroristicki cin otimanja teritorije... svi se kao prave ludi...