ŠIPTARSKI LOBISTA "Tači će biti osuđen u Hagu!"
Foto: AP/Koen van Weel/Pool via AP

Perit smatra da će Specijalni sud osuditi Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

"Ovde se može preslikati međunarodno pravo oružanih sukoba", kaže Perit.

Sa kompetencijom profesora prava, specijalizacijom za gerilske pobune i detaljnim poznavanjem "Oslobodilačke vojske Kosova", Perit za "Albanijan post" kaže da "UČK nije bila 'udruženi zločinački poduhvat' u bilo kom legitimnom smislu te reči".

"UČK je bila tipična gerilska pobuna, motivisana nacionalizacijom i odlučnošću da se odupre onome što se smatralo okupacijom albanskih teritorija od strane Srbije", objašnjava Perit, koji je za UČK prvi put čuo 1996. godine kada je radio na projektu za Bosnu i Hercegovinu. Dve godine kasnije, 1998., odlučio je da sam poseti Kosovo i Metohiju i iz prve ruke vidi šta je ovaj "nacionalistički oslobodilački pokret".

Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, komentarišući ove navode kaže da iskreno veruje da će Tači i ostali optuženi teroristi OVK biti osuđeni. 

- Nadam se da će haške sudije presuditi na osnovu činjenica, a činjenice snažno optužuju i Tačija i njegove saučesnike- Prema tome, Tači bi morao biti osuđen jer se ne tereti samo za komandnu odgovornost, već i kao izvršilac zločina. To je još teži oblik odgovornosti. Svaka druga odluka suda bila bi veoma kompromitujuća za sud. Henri Perit, sa druge strane, radio je ono za šta je plaćen. Ovo je još jedan korak dalje u nameri da javnost prestane da veruje u međunarodnu pravdu, jer ispada da će Tači i ostali na silu biti osuđeni, a ne na osnovu dokaza - ističe Božinović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading