NOVI TEROR ŠIPTARA! Na srpsku crkvu u Prizrenu bačen molotovljev koktel!
Tviter printskrin

Na Crkvu svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava na drugi dan Vaskrsa.

Iz kosovske policije ranije su saopštili da je u blizini vrata srpske crkve kasno sinoć izbio požar koji je ugašen.

Srpska lista je saopštila da je to posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, a da se pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je brzo reagovao ova svetinja nije u potpunosti uništena.

U 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava, kako podsećaju, uništavaju se verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija.

Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da pokušaj paljenja crkve, na koju je bačena eksplozivna naprava, jasno ukazuje da bi albanski ekstremisti ponovo da ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer sastao se tim povodom sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i osudio pokušaj paljenja crkve.

On je pozvao vlasti da počinioce privedu pravdi.

Podsećamo da je Crkva svetog Pantelejmona, i srpske svetinje u carskom gradu Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u Martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao. Fondacija Delije pre dve godine učestvovala je u obnovi crkve.

Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega KFOR i EULEKS da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading