Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Nije novost da je premijer privremenih institucija u Prištini Albin Kurti svakodnevno na udaru oštrih kritika, ali su u poslednjem nizu pažnju privukli navodi da namerava Kosovo da vrati u doba komunizma i vladavine Envera Hodže u Albaniji. Ovo bi se moglo protumačiti kao strah albanske javnosti od toga da će tzv. Kosovo odvesti u izolaciju i narušiti odnose sa SAD. Njegovi kritičari iz redova opozicije i intelektualne elite inače se ne ustručavaju da mu ironično poruče da je „genije” zato što je umesto priznanja uspeo da dobije novi status kvo. Optužuju ga i da je vlada na čijem je čelu „kuća budala” zato što je odbijen projekat za američki gas, a ocenjuju i da je „derište” zbog toga što 22 godine od sukoba na KiM „prodaje” priču o hrabrosti, odnosno „zvecka oružjem”. „Varalica i neuspeh imaju ime – Albin Kurti”, glasi jedan od slogana koji je očigledno nastao po uzoru na parolu „Sloboda ima ime – OVK”.

Sada se na sve te kritike nadovezao i tekst pod naslovom „Opasnost od radikalne levice na Kosovu”, koji je nedavno objavljen na portalu „Reporteri”. U njemu se podseća da je narod u Albaniji trpeo i patio pod komunističkim režimom Envera Hodže, a zatim navodi da je radikalna levica odnela apsolutnu pobedu na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu. Podsetimo, na vanrednim izborima održanim u februaru 2021. godine pobedio je pokret Samoopredeljenje, osvojivši 50,28 odsto glasova, a Kurti je drugi put postao premijer privremenih institucija u Prištini. „Radikalna levica koja danas vlada Kosovom sledi plan sličan komunističkoj diktaturi, promovišući ideologiju i moć nad individualnom slobodom i nezavisnošću. Vreme je da svi zastanemo i razmislimo o ovom važnom izazovu”, navodi se u tekstu.

Upozorava se i na to da levica nije u skladu sa albanskom kulturom i tradicijom, čime se faktički Kurtiju iz ruku izbija monopol nad nacionalistički opredeljenim i ekstremnim biračkim telom. „U proteklom periodu na Kosovu je primetan porast radikalne levice na političkoj sceni, koji je kulminirao apsolutnom pobedom na poslednjim parlamentarnim izborima. A da li znaju oni koji to podržavaju kakvu opasnost donosi ova vrsta ideologije za albansku kulturu i tradiciju? Dok se u većini zemalja na svetu radikalna ideologija levice naziva ’ekstremnom’, na Kosovu je ona uspela da postane prihvaćena od strane značajnog dela stanovništva”, glasi jedan od zaključaka teksta iz kojeg bi se moglo zaključiti da Kurti faktički gradi komunistički kult na Kosmetu.

Navodi se i da „pod komunističkom diktaturom Envera Hodže Albanci nisu pronašli sebe, već su bili potlačeni i patili pod brutalnim i krvavim režimom”. „Stotine hiljada je deportovano, prognano i ubijeno zbog svojih političkih stavova. Među njima je bio i Mit’hat Frašeri, vođa Nacionalnog fronta i jedan od vodećih albanskih patriota, koji je bio primoran da ode u SAD, odakle nikada nije prestao da organizuje albanski antikomunistički otpor. Da bi to opisao, u govoru 1983. godine, predsednik Ronald Regan je naglasio da je ’komunistički režim u Albaniji više divlji od bilo čega što smo ikada videli u svetu’”, stoji u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading