Pet godina od prvog velikog upada ROSU na sever Kosova i hapšenja Marka Đurića
Foto: Printscreen/youtube

Tom prilikom povređeno je 38 osoba, a, između ostalih, uhapšen je i tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu, Marko Đurić.

Slike na kojima se vidi kako pripadnici specijalne policije Đurića vode sa lisicama na rukama obišle su svet. 

U Mitrovački dvor, gde je trebalo da se održi skup, više od 200 do zuba naoružanih pripadnika specijalnih policijskih jedinica ROSU upalo je oko 17.30 sati i uz suzavce i šok-bombe, udarajući kundacima i čizmama, uhapsili su Đurića.

Šutirali su ga, oborili na pod, dok su prisutnim građanima naredili da se ne pomeraju, sve vreme ih držeći na nišanu, dok su kundacima udarali i tadašnjeg gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, kao i građane koji su prisustvovali skupu.

Tokom akcije, okupljeni građani su se sukobili sa kosovskom policijom koja je tokom intervencije ispalila suzavac i bacila šok bombe i na okupljene ispred dvora.

Kako je tada izvestio TV Most, tokom akcije čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku, a suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora.

Đurića su specijalci sproveli u Prištinu sa lisicama na rukama i to tako što su ga sprovela trojica specijalaca u povijenom položaju, a zgradu KPS-a u kojoj se nalazi pritvorsko odeljenje obezbeđivalo je više desetina pripadnika specijalne jedinice ROSU.

Brzim hodom su ga prebacili iz automobila u zgradu policije, a njegovo sprovođenje u pritvor pratilo je više stotina Albanaca koji su uzvikivali pogrdne reči na srpskom jeziku.

Izveden je pred sudiju za prekršaje, nakon čega je odlučeno da ga "deportuju sa Kosova", a na administrativnom prelazu Merdare ga je preuzela srpska policija.

Sa Đurićem je tada uhapšen i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju, a medicinski je zbrinut u bolnici u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Jović je, prema pisanju medija, zadobio povrede u trenutku kada su specijalci kosovske policije Rosu nasilno ušli u salu, a iz bolnice su izvestili da je dobio udarac u kičmeni stub i da jedno vreme nije osećao desnu nogu.

Prilikom tog upada Rosu jedinica povređene su ukupno 32 osobe, saopštio je tada doktor Milan Ivanović, a među povređenima bio je i Damjan Jović, službenik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

U bolnici u Severnoj Mitrovici zbrinuto je još srpskih mladića koji su zatečeni na ulazu u Mitrovački dvor kada su kosovski specijalci upali, a koji su tom prilikom zadobili povrede u predelu slabine.

Kosovski specijalci su tokom akcije hapšenja Marka Đurića, prema pisanju TV Most, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Đurića, a kasnije izveštavaju i da su napadnuti i novinarka Rada Komazec iz Republike Srpske, kao i novinari TV Most i RTS-a u Kosovskoj Mitrovici.

Ranije toga dana, na administrativnom prelazu Jarinje, Đuriću i Nikoli Selakoviću zabranjen je ulazak na Kosovo, a kako je tada rekao zamenik komandanta kosovske policije Besim Hoti, zadatak da zabrane ulazak su dobile interventne jedinice za region Sever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova.

Đurić i Selaković stigli su, ipak, u Kosovsku Mitrovicu nešto pre 17 časova kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga, a Đurić je tom prilikom poručio da su došli kako bi Srbima preneli poruku da Kosovo i sever Kosova nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili velike Albanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po hapšenju Đurića, sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i poručio da je to "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele očigledno podržane od strane nekih zemalja".

Kako je tada istakao, Đurić nije ilegalno otišao na Kosovo, kako su to lažno predstavljali u Prištini, već je njegov dolazak na Kosovo, u skladu sa sporazumima koje Beograd ima sa Prištinom, tri puta najavljen.

Ukazao je na to da je njemu kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavesti da dolazi na Kosovo, a za Marka Đurića, kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa.

"Zvaničnici Srbije od Kosova ne traže dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na Kosovo“, rekao je tada Vučić.

Kasnije je otkrio da je Albancima tada rekao da imaju rok do 19.30 časova da se povuku i puste Marka Đurića, precizirajući da je Đurić pušten u 19.20.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading