Šta se krije iza pokušaja Prištine da ozvaniči vojno-obaveštajnu agenciju?
Foto: Printscreen/Printscreen

Priština ne formira vojno-obaveštajnu agenciju već pokušava da je ozvaniči i prikaže svetskoj javnosti, za RT Balkan objašnjava nekadašnji pripadnik kontraobaveštajne službe Vojske SR Jugoslavije Ljuban Karan.

"Prištinska obaveštajna služba (sada AMIS, nekada ŠIK) postoji od početka formiranja UČK, pa se praktično datum osnivanja te paravojne, terorističke organizacije može smatrati za datum osnivanja njihove obaveštajne agencije", rekao je bivši član KOS-a.

ŠIK je, kako naglašava, uvek bila ekspozitura albanske obaveštajne službe i nije bila za potcenjivanje.

"Uvek su bili u vezi sa njima što se tiče obuke i instrukcija što je potrebno za rad obaveštajne službe. Albanska služba nikada nije bila slaba, bila je samo predimenzionirana, što znači da su njena moć i snaga bile veće od same albanske države. Države koje imaju takvu obaveštajnu službu ili imaju velike bezbednosne probleme kao one u Izraela,  ili imaju velike pretenzije kao što Albanija želi da postane 'Velika Albanija'", navodi on.

Na čelu svih tih obaveštajnih službi bio je Kadri Veselji, koji se smatra za, kako objašnjava Karan, jednog od najmoćnijih ljudi na KiM u okviru albanske zajednice.

"On je sada u zatvoru zbog ratnih zločina koji su izvršeni ne samo nad srpskim, već i nad albanskim stanovništvom. Uloga te službe nije bila samo obaveštajna, nego i da obavlja prljave poslove po stranim instrukcijama, onih koji su želeli što veći broj civilnih žrtava na obe strane, kako bi NATO pakt mogao da opravda svoju ulogu u ratu u SR Jugoslaviji", kaže on i dodaje da su čak obaveštajci ubijali i sopstvene sunarodnike, pa ih predstavljali kao žrtve jugoslovenske vojske i policije.

Srpski bezbednjak naglašava da ta služba u Prištini nikada nije bila ugašena, već da je samo menjala naziv. Kako god da se nazivala, glavni cilj joj je bio da radi protiv Srbije i srpskih oružanih snaga.

"Njena moć jača jer ima čvrste veze sa albanskom mafijom i njihovim krvavim planovima. U svom radu se oslanja na Albance, njihovu mrežu i formacije. Drugi zadatak je da pokušaju da na perfidne način pridobiju naklonost što više Srba potplaćivanjem i zastrašivanjem kako bi prihvatili nezavisnost tzv. Kosova ili ideju masovnog egzodusa sa teritorije KiM", priča Karan.

Veze sa kriminalnim grupama u Evropi

Povezani su i sa međunarodnom zajednicom, pa se njihov uticaj ne sme potceniti ni na tom polju, uporan je Karan koji daje i adekvatan primer.

"Jedna njihova akcija u vezi je saalbanskim lobijem i mafijom u Švajcarskoj. Pokušali su da podmetanjem lažnih informacija uzdrmaju bivšeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. Zvaničnim švajcarskim organima i specijalnoj policiji su servirali priču da je Marti životno ugrožen od srpskih bezbednosnih službi i da planiraju njegovu likvidaciju posredstvom kriminalnih grupa u Evropi, a da za to optuže Albance sa 'Kosova'. To je bio vrlo ozbiljan problem, ali mislim da je sada anuliran i da smo ga izgladili", objašnjava penzionisani pukovnik KOS-a.

Prema njegovim rečima, čitav scenario krio je pokušaj Prištine da baci mrlju na izveštaj o "žutoj kući" i trgovini organa otetih Srba kako bi se lakše došlo do priznanja lažne države Kosovo jer ne bi bila zasnovana na zločinu i terorizmu.

"Što se tiče prištinskog rukovodstva, ali i Kolektivnog Zapada, NATO pakta i SAD, oni omogućavaju da se Rezolucija 1244 i sada gazi, i ponašaju se kao da je 'Kosovo' nezavisna država. Trude se da formiraju sve institucije koje imaju normalne i priznate države, a da ono što neformalno postoji sve ove godine, sada ozvaniče, pre svega u političke i diplomatske svrhe, ne i u obaveštajne", dodaje Karan i naglašava da je glavni cilj Prištine da uđe u međunarodne organizacije i institucije.

Nema zakonske osnove da "Kosovo" postoji kao država, pa je i ovo para-obaveštajna služba, zaključuje sagovornik RT Balkan.

Srbija bi, zbog toga, kako kaže, trebalo da uloži napore da se AMIS ne ozvaniči. 

"Za Srbiju se ne menja ništa u bezbednosnom smislu, ali što se tiče međunarodnog prihvatanja legalnosti tih institucija, morali bismo da zvanično intervenišemo diplomatskim putem, čak i preko međunarodnih sudskih institucija kako se AMIS ne bi ozvaničio jer bismo imali pravo da dobijaju informacije koje bi njima koristile za dalje jačanje i borbu protiv Srbije".

Beograd prati situaciju

Vlada tzv. Kosova pre tri dana usvojila je na sednici Nacrt zakona o Odbrambeno-obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (AMIS). Tokom sednice vlade, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je ovaj nacrt zakona osnova na kojoj će se graditi vojna obaveštajna služba.

Ministar odbrane "Kosova" Armend Mehaj rekao je da AMIS sprovodi svoje aktivnosti unutar i van teritorije Republike Kosovo "u cilju podrške misiji Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević danas je istakao da "Kosovo" i na ovaj način pokušava da dobije državu u punom kapacitetu, ali da Srbija neće potcenjivati njihove aktivnosti i da će ih pažljivo pratiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading