MRZITELJ SRBA VOKER: ZSO JE VELIKA GREŠKA Zlotvor koji je montirao podvalu u Račku pobesneo posle Ohrida
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Vilijam Voker, nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS na KiM, koji se u oštroj konkurenciji Klintona, Olbrajtove i sličnih nominovao za najvećeg mrzitelja Srba, zakukao je da je „sve ovo velika greška“, komentarišući to što je u makedonskom gradu Priština preuzela obavezu da odmah počne sa  primenom člana sedam francusko-nemačkog plana. To podrazumeva da se srpskoj zajednici „obezbeđuje odgovarajući nivo samoupravljanja“ u skladu s prethodnim relevantnim sporazumima o dijalogu, koji uključuje i Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Voker kaže da bi bilo „izuzetno kritično“ da Priština potpiše osnivanje ZSO u okviru sporazuma koji ne sadrži međusobno priznanje. Kritičan je i prema međunarodnoj zajednici koja gura pitanje ZSO.

- Ovo pitanje ili nešto slično za mene je prelomnica. Bio bih veoma kritičan da je Priština potpisala. Mislim da je to velika greška. Čak i za EU, koja je ovo prva gurnula. Za mene uopšte nema smisla davati još više posebnih prava manjinskoj zajednici, koja već ima više od udela u manjinskim pravima, više nego u bilo kojoj zemlji u Evropi za koju ja znam - rekao je Voker.

Upitan da li je Aljbin Kurti imao drugog izbora, jer je to jedan od najstrožih američkih zahteva, Voker je odgovorio:

- Nisam imao priliku da razgovaram s Gabrijelom Eskobarom ili bilo kim iz američke vlade o ovome, ne znam šta se krije iza toga, da se zalažu za ovo, jer ja lično ovo doživljavam kao grešku. Ali, znam da se gura da se ovo prihvati.

Na opasku da je zapravo sam Kurti bio taj koji je najviše tražio da ovaj sporazum bude potpisan i postane pravno obavezujući, Voker naglašava da ne razume njegov stav.

- Nisam siguran da razumem Kurtija kada kaže da želi da to potpiše. Ako tu nema priznanja, vidim da je greška da to potpiše - zaključio je Amerikanac.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading