OPŠTA POBUNA U PRIŠTINI! Kurti na udaru Albanaca: Izdao nas je!
Foto: EPA/Alo ilustracija

Imamo dogovor, oglasio se u subotu kasno uveče visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, nakon 12-satnog sastanka Vučića i Kurtija.

U Ohridu je postignut sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa tzv. Kosova i Srbije.

Borelj je poručio da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički - sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Priština se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i tzv. Kosova.

OPŠTA POBUNA U PRIŠTINI! Kurti na udaru Albanaca: Izdao nas je!

Printscreen

 

Albanci su zbog ovog sporazuma skočili na Kurtija. Iako nema zahteva da se održi referendum i izbori, najavljuju se protesti i traži ostavka lažnog premijera.

Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, tzv. Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

Komentarišuči obavezu koju je preuzeo u Ohridu, da se „odmah“ pokrenu pregovori na uspostavljanju aranžmana i garancija kako bi se osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu, Kurtij je kazao sinoć da tačka sedam osnovnog sporazuma i Zajednica srpskih opština, nisu ista stvar.

U istom tonu, poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacoli, kasno sinoć je poručila da samoupravljanje nije ni „Zajednica, ni Asocijacija plus ni samouprava, ni autonomija“.

„I večeras se videlo da je Kosovo na dobrom putu i ​​spremno da ide napred bez straha i odlučnosti“, navela je.

PSD najavila protest za 25. mart, zahtevaju ostavku Aljbina Kurtija

Opozicija se, međutim, ne slaže sa tim.

Predsednik Socijaldemokratske partije, Dardan Moljićaj (Molliqaj) najavio je da njegova stranka 25. marta organizuje protest na kojem će da zatraže ostavku kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, zbog dogovora koji je postignut u Ohridu.

Na konferenciji za medije, Molićaj je rekao da u centru ovog sporazuma nema priznanja, niti de fakto od strane Srbije, prenosi Kallxo.

OPŠTA POBUNA U PRIŠTINI! Kurti na udaru Albanaca: Izdao nas je!

MILOŠ MILIVOJEVIĆ

 

„Najbolje i najtačnije čitanje sporazuma postignutog 27. februara jeste kroz akcioni plan. Dakle, akcioni plan pokazuje šta je plan sporazuma. Kroz plan implementacije se vidi da za Kosovo postoje samo obaveze i postoji samo štap. Dok za Srbiju postoje samo neke međunarodne obaveze koje će se izvršiti, ali s druge strane, on je dobio šargarepu koju je želeo, a to je asocijacija“, rekao je Molićaj novinarima.

Smatra da Evropska unija nije ni planirala potpisivanje dokumenta, jer, upravo od posrednika da li će ga biti ili ne.

„Sporazum je validan i potpisan i nepotpisan. Dakle, ovo je sledeći trend. Ono što je veoma opasno, suština sporazuma je asocijacija plus. Po tački pet, to će biti urađeno po dogovoru iz 2013. i 2015. To je spektakularna pobeda Srbije“, rekao je Moljićaj.

Prihvatio sporazum o nepriznavanju sa autonomijom za Srbe

U sličnom tonu, bivša glavna pregovaračica u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, poručila je da je Kurti „istorijski i strateški izneverio Kosovo za stolom“.

„Prihvatio je sporazum o nepriznavanju sa Srbijom, uz Udruženje i autonomiju za srpsku manjinu“, poručila je Tahiri.

Kaže i da Skupština Kosova i poslanici moraju da isprave ovaj „istorijski neuspeh“ tako što neće odobriti ovaj sporazum.

„Da ne dozvolimo ovu kapitulaciju Kosova pred Srbijom, već da sprovedemo kapitulaciju Srbije u Kumanovu 1999. godine koju smo borbom, krvlju i mudrom diplomatijom Albanaca postigli“, navela je Tahiri.

Za tri nedelje prihvatio sve ono što je obećavao da neće

Šef PDK, Memlji Krasnići, podsetivši na usaglašavanje oko teksta sporazuma 27. februara, te jučerašnje – oko implementacionog dela, u objavi na Fesbjuku poručuje da je Kurti za manje od tri nedelje „prihvatio sve ono što je obećao da neće, kroz ceo svoj politički život lažnim propovedima i bezbrojnim obmanama“.

„Ali, mimo njegovih obmana, naša briga ostaje Kosovo, naši građani i buduće generacije, koje će, nažalost, osim što su izgubile veru u perspektivu koju nudi Kosovo, godinama naslediti zamrznuti konflikt sa Srbijom. A to je direktna posledica grešaka Aljbina Kurta koji je pregovarao i omogućio ovaj sporazum koji je nedovoljan za Kosovo i koji ne ostvaruje naše državne i građanske ciljeve“, naveo je Krasnići.

On podcrtava da sporazum bez uzajamnog priznanja, usmeren na „naprednu asocijaciju i političku autonomiju srpske zajednice“ i bez garancija za evroatlantske integracije Kosova, predstavlja veliki politički i „nacionalni neuspeh, koji ćemo svi skupo i dugo plaćati“.

Postavljeni uslovi, govori i stavovi su jednostavno poništeni

U sličnom tonu se takođe na Fejsbuku oglasio i lider LDK, Ljumir Abdidžiku.

„Prevara i gubitak istorijske prilike – ovo je epilog Kurtija kao premijera u dijalogu. Lažna politička stvar – koja je strašno koštala Kosovo – okončana je sinoć. Postavljeni uslovi, govori, stavovi su jednostavno poništeni“, smatra ovaj opozicionar.

Komentarišuči ono što je postignuto u Ohridu, naglašava da je sporazum bez priznanja, koji nije konačan i sa „asocijacijom plus“ ono što je Kurti doneo na Kosovo.

„Ova nova situacija, transformisana kao integraciona obaveza naše zemlje, je nepopravljiva“, naglasio je.

Komentarišući upravo deo aneksa koja se odnosi na tačku sedam osnovnog sporazuma o samoupravi za srpsku zajednicu, poslanica LDK, Rezarta Kransići (Rrezarta Kransiqi) poručila je:

„Od ‘Samoopredeljenja’ za Albance do „samouprave“ za Srbe“.

Čemu hitnost implementacije tačke 7

Poslanik u kosovskom parlamentu, Haki Abazi, koji je i nedavno izneo seriju ozbiljnih optužbi na račun Kurtija i više zvaničnika Samoopredeljenja, upitao je „čemu hitnost sa primenom tačke 7“.

Ujedno je postavio još neka pitanja navodeći da ona „kruže pred suzavcem“, a poput – da li će i kada biti održani slobodni i demokratski izbori na Severu Kosova, šta će biti ukoliko specijalne jedinice krenu na Sever – „da li će biti barikade Veselinovića, Radoičića i Rakića“, da li KBS ima pravo da bude u severnim opštinama?

Ujedno pita i da li će srpske opštine „opstati kroz svoje strukture paralelnih opština„.

Jedan od retkih predstavnika opozicije koji podržava evropski predlog na Kosovu, Ramuš Haradinaj, za sada se nije oglašavao na Fejsbuku u vezi sa jučerašnjim razgovorima u Ohridu.

Kurti da shvati da je saradnja sa drugim faktorima na Kosovu neizbežna

Lider AKR, Bedžet Pacoli smatra da je sada kasno da se „tuguje ili hvali“ ono što se juče dogodilo.

„U ovoj novonastaloj situaciji ostavimo (na trenutak) po strani analizu i okolnosti zašto i kako se to dogodilo, ljutnju i pohvale, i okrenimo se budućnosti. Ne verujem da postoji neko na Kosovu kome se ne sviđa mirna perspektiva našeg puta“, naveo je Pacoli na Fesjbuku.

Pozvao je stranke na Kosovu, civilno društvo i građane da podrže vladu u „odgovornom sprovođenju obaveza koje proizilaze iz ovog sporazuma“.

Sa druge strane, Kurtiju poručuje da mora da shvati da je saradnja sa drugim faktorima na Kosovu neizbežna“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading