Parastosom u Gračanici obeležava se 19.godišnjica martovskog pogroma
Foto: Printscreen/Kosovo onlajn

Parastos posvećen stradalima u manastiru Gračanica služiće episkop raško-prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije.

Nakon parastosa, ispred umetničke instalacije "MISSING" u Gračanici, predstavnici Eparhije raško-prizrenske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava položiće bele ruže, u znak sećanja na sve stradale.

Povodom još jedne godišnjice martovskog pogroma biće otvorena i izložba radova sa Likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2022", posvećena 17. i 18. martu 2004. godine, a održaće se i svečana Akademija povećena Pogromu.

Pored predstavnika Eparhije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava, na akademiji učestvuju Udruženja porodica "Kosmetski stradalnici", učesnici Likovne kolonije, Ansambl "Venac", Hor prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević i Škola baleta "Gračanica".

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovaće zamenica i pomoćnica direktora Kancelarije Dušica Nikolić i Milena Parlić.

I u Kosovskoj Mitrovici paljenjem sveća i polaganjem cveća obeležava se godišnjica Martovskog pogroma.

U ovom gradu je 2004. godine stradalo dvoje ljudi.

Povod da preko 70.000 albanskih ekstremista započnu etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji bila je lažna vest objavljena na javnom servisu takozvanog Kosova da su Srbi krivi za utapanje trojice albanskih dečaka u selu Čabra kod Zubinog Potoka.

Do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao, a uhapšeno je ukupno 430 osoba, od kojih je samo 67 bilo u zatvoru duže od godinu dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading