19 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA Albanci se krvnički iživljavali nad Srbima, NATO komandant priznao: Ovo je etničko čišćenje!
Printskrin Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Pre 19 godina, u medijima na Kosovu i Metohiji pojavila se informacija da su se u reci Ibar u Severnoj Mitrovici utopila trojica dečaka albanske nacionalnosti koje su, navodno, napali Srbi. Usledio je Martovski pogrom u kome su Srbi sa Kosova i Metohije ubijani i proterivani, a njihova imovina i kulturno nasleđe spaljeni i uništeni.

Albanska verzija nesreće u kojoj su stradala tri albanska dečaka bila je povod za veliki pogrom koji su kosovski Albanci počinili nad Srbima sa Kosova i Metohije, drugi posle agresije NATO-a iz 1999. godine.

Usledilo je trodnevno nasilje koje je crvenim slovima upisano u srpsku istoriju, ali i međunarodno pravo - 19.000 pripadnika Kfora, angažovanih da smire nerede, nije zauzdalo albanske ekstremiste.

Zapaljeno 35 verskih objekata

Od ranog jutra 17. marta krenuli su napadi na Srbe širom Kosova i Metohije: u Kosovskoj Mitrovici, Lipljanu, Obiliću, Zubinom Potoku, Lapljem selu, Čaglavici... Osim brojnih srpskih domova, rušene su i paljene srpske crkve i manastiri.

Istog dana u večernjim satima iz Unmika su demantovali optužbe da su albanski dečaci stradali bežeći od Srba. Kako je rekao - nasilje na Kosovu bilo je unapred planirano, a komandant Južnog krila NATO-a nasilje je okarakterisao kao etničko čišćenje.

Zvanični broj žrtava iz izveštaja Unmika iz aprila 2004. godine, je devetnaest. Van izveštaja ostalo je nekoliko neidentifikovanih tela iz prištinske mrtvačnice. Prema novijim izveštajima, ukupno je stradalo najmanje 27 osoba, više od 900 je povređeno.

Uništeno je 35 pravoslavnih crkava i manastira, a proterano više od 4.000 Srba. Većina se, kao i oni proterani 99, nikada nije vratila u svoje domove. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela.

Pogrom su tada osudili Savet bezbednosti i Evropska unija. Devetnaest godina kasnije nema ni glasa o eventualnim novim detaljima istrage, a organizatori nisu otkriveni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading