UMESTO DA GA KAZNE, ONI GA OHRABRUJU Brisel "navija" za Kurtija, nova poruka iz EU vetar u leđa lažnom premijeru
Foto: EPA/EPA

Njima je dodatni vetar u leđa i najnoviji stav iz Brisela - da ZSO trenutno nije na dnevnom redu.

Sve ovo dešava se posle mučkog napada specijalaca ROSU na dvojicu srpskih mladića, čime je nastavljena serija napada i zastrašivanja naših sunarodnika, kao i dok tužilaštvo pucanje na jedanaestogodišnjeg Stefana na Badnji dan, umesto pokušaja ubistva, tretira kao "izazivanje opšte opasnosti".

Da iz Brisela - odakle su i ranjavanje dečaka nazivali "pucnjavom" - nemaju nameru da privole Kurtija da ispuni dogovoreno još pre 10 godina, pokazalo se i tokom prekjučerašnje posete izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini. On je Kurtju servirao 15 evropskih modela sličnih ZSO, kao inspiraciju kako bi zajednica mogla da funkcioniše, ali uz ogradu, jer "trenutno ZSO nije na agendi".

- Upravljački tim prvo treba da iznese predlog za ZSO, a zatim da se razgovara o kritikama koje imaju obe strane. To je jasno navedeno u sporazumu iz 2013. - naveo je Lajčak u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a nakon novih sastanaka izaslanika EU u Prištini, siguran je da je Kurti odlučan da ne formira ZSO na KiM:

- Vidi se da nisu spremni da na njega izvrše pritisak, već ga ohrabruju u neispunjavanju obaveza. Njemu je lako da to i čini, što pokazuje i odluka o ukidanju viza za građane tzv. Kosova.

Kurti je i juče ponovio da se zahtev Srbije za formiranje ZSO u skladu sa dogovorenim Briselskim sporazumom neće ispuniti i da "kako je rekao, jednonacionalna rešenja, zbog pravnog poretka demokratske republike, nisu moguća".

Prema mišljenju istoričara Srđana Graovca, iz Centra za društvenu stabilnost, ovo je jasna poruka da će EU podržati Kurtija:

- U narednom periodu mnogo toga će zavisiti od toga šta je cilj EU, ali i od SAD koje indirektno učestvuju u pregovorima. Bez njihove podrške EU će teško uspeti da sprovede dogovoreno. Ukoliko EU ne uspe u tome, SAD bi mogle da preuzmu primat u pregovorima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading