"SAMOOPREDELJENJE" PUKLO Kurti izvisio, Amerikanci biraju između ove dvojice
Alo

Po njihovim rečima, raspad Samoopredeljenja bez sumnje vodi tzv. Kosovo u vanredne izbore, a imajući u vidu nedavnu izjavu specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara da će "ZSO biti formiran sa ili bez Kurtija", kao i stav Ambasade Nemačke da "nema uslovljavanja oko ZSO", čini se da su Vašintgon i Berlin počeli da traže naslednika Kurtija na mestu tzv. kosovskog premijera.

Za razliku od Pokreta Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova Ljumira Abdidžikua je porastao na 22,3 odsto, dok se DPK Memljija Krasnićija kotira oko 20 odsto. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja imala procentualne fluktuacije tokom proteklih meseci i u septembru se kotirala na 7,7 odsto. 

Ukoliko dođe do raspada Samoopredeljenja, pre svega zbog "nesuglasica" sa SAD, postaje jasno da bi Kurtijevi naslednici mogli da budu lideri DSK ili DPK, koje bi zajedno u kooaliciji sa strankom Haradinaja mogle da sruše Kurtija.

Ostaje da se vidi kako će se kotirati i Lista "Gudžo" aktuelne tzv. predsednice Vjose Osmani i da li bi i ona mogla da zadrži svoju poziciju. 

U aktuelnom sazivu tzv. Skupštine Kosova vladajuća većina (Samoopredeljenja i Gudžo ) sa manjinama (izuzev Srpske liste) ima 68 mesta,(od 120). 

Ne treba zaboraviti i rezultate poslednjih lokalnih izbora, kada je Samoopredeljenje je izgubilo Prištinu i Prizren, a poraženi su i u svim većima gradovima osim Gnjlanu. DSK i DPK su se vratili na velika vrata i odneli pobedu u 14 opština.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading