TERORISTI OVK UBILI 12 SRBA NA ZADUŠNICE Posle 22. godine niko nije osuđen, među stradalima bio i dvogodišnji Danilo
Foto: Printscreen/Printscreen

Na današnji dan 2001. godine desio se napad na autobus kod Podujeva, kada je eksplozijom mine na magistralnom putu Niš - Priština, u selu Livadice, dignut u vazduh prvi autobus iz konvoja kojim su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije, u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na pravoslavni praznik zadušnice. U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda. 

Život su izgubili Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Povređeno je 43 ljudi.

Eksploziv bio smešten ispod magistralnog puta

Istragom je utvrđeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog puta. Britanski vojnici su tokom istrage pored puta pronašli žicu dugačku oko 600 metara kojom je aktivirana naprava sa 70 do 100 kilograma eksploziva. Drugi kraj žice pronađen je u jednoj kući na obližnjem brdu. 

TERORISTI OVK UBILI 12 SRBA NA ZADUŠNICE Posle 22. godine niko nije osuđen, među stradalima bio i dvogodišnji Danilo

Printscreen

 

Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

Najmanje trojica terorista izvela napad

Prema podacima iz istrage, na brdu kod sela Livadice sedela su dva muškarca i čekala prolazak konvoja srpskih autobusa. Neposredno pre prolaska autobusa, razvukli su žicu do debla koje je na uzvisini iznad puta, zapalili cigarete i čekali. 

Na signal trećeg pripadnika te grupe, privezali su žice za akumulator i aktivirali bombu u trenutku kada je autobus “Niš-ekspresa” bio tačno iznad cevi za drenažu. Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga petnaestak metara od mesta na kojem je bila bomba, navodi se u Unmikovim dokumentima načinjenim neposredno posle napada.

MEŠTANI LEPOSAVIĆA NE DAJU SVOJU DEDOVINU KURTIJU U toku javna rasprava povodom otimanja srpske zemlje (FOTO)

Kako je dalje navedeno, ubrzo posle napada naređeno je da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa – da bi saobraćaj normalno funkcionisao. Istražitelji tvrde da su na taj način uništeni dokazi. Naredbu da se krater zatrpa izdali su oficiri Kfora. 

Ipak, nedugo posle napada, otkriveno je da DNK pronađen na nekoliko opušaka s mesta odakle je aktivirana bomba odgovara DNK tragovima povezanim sa slučajem ubistva u Nemačkoj iz 1997. godine, za koje je osumnjičen Fljorim Ejupi.

Osumnjičeni osuđen, pa oslobođen

Osumnjičeni za ovaj teroristički napad, Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi, uhapšen je posle napada, ali je ubrzo pobegao iz američke vojne baze “Bondstil” kod Uroševca, gde je bio pritvoren. Ponovo je uhapšen u junu 2004. u Tirani i predat Unmikovoj policiji. 

Pored Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa ovim terorističkim napadom, u isto vreme uhapšeni su Čelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiu.

Sudsko veće međunarodnih sudija Unmika je 2008. godine Fljorima Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i tada je osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud tzv. države Kosovo je, u drugostepenom postupku u martu 2009. godine, oslobodio Ejupija zbog navodnog nedostatka dokaza. 

Za zločin u selu Livadice još uvek niko nije odgovarao.

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, danas će biti obeležene 22. godine od napada na autobus.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading