KOSOVO SE SUOČAVA SA NAJOZBILJNIJOM KRIZOM Šef Euleksa upozorava: Situacija je napeta, mogla bi lako da eskalira!
Printscreen

- Mislim da je ovo bila najozbiljnija kriza sa kojom se suočava Kosovo, posebno sever Kosova, u poslednjoj deceniji. Došlo je do veoma napetog sukoba sa barikadama - rekao je Vigemark.

On je rekao da je situacija i dalje nestabilna i upozorio da bi kriza mogla lako da eskalira.

- Oko 130 policajaca iz misije EU za vladavinu prava, poznate kao Euleks, i oko 160 albanskih policajaca nadgledaju bezbednost u toj oblasti, uključujući i pešačke patrole, nakon što su svi predstavnici etničkih Srba dali ostavke na svoje funkcije u novembru. Ali mislim da je važno ne snižavati budnost i verovati da ova kriza nije završena. Lako može da eskalirai. Svi to znamo, zato veoma pažljivo pratimo situaciju na terenu. Na severu Kosova i dalje postoji bezbednosni vakuum - kazao je Vigemark.

ALBANCI OBUČAVAJU SNAJPERISTE Prolaze specijalnu obuku u Jordanu

Vigemark je rekao da je Euleks povećao svoje prisustvo.

- Utrostručili smo naše prisustvo, uključujući i izlazak iz vozila i vršenje takozvanih pešačkih patrola, izviđanja, kako bi lokalno stanovništvo videlo da smo tu, da budemo što vidljiviji i da pokušamo da izgradimo poverenje u situaciji u kojoj postoji nedostatak poverenja sa svih strana, gde lokalno stanovništvo nema poverenja u albanski deo Kosovske policije - rekao je on.

Vigemark ističe da i Beograd i Prištinu treba ohrabriti da zaista daju sve od sebe da se situacija reši.

- I mislim da je i za Kosovo i za Srbiju od suštinskog značaja da idemo napred u smislu evropskih integracija, koje su sada potrebnije nego ikada kada vidimo šta se dešava u drugim delovima Evrope, vidimo da to može doneti nestabilnost i razdor. I svi se nadamo, naravno, da će vreme takvog sukoba biti deo prošlosti ovde u ovom delu Evrope“, naglasio je Vigemark.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading