OPOZICIJA UDARA PO KURTIJU U PRIŠTINI Hvala ti što si nam “poklonio” ZSO!
Foto: Tanjug/AP Photo/Bundas Engler

Izjavu su pratile reakcije opozicije sa novom serijom kritika – ovog puta zbog netransparentnosti u vezi sa planom poznatijim kao francusko-nemački.

Istovremeno poručuju i da prihvatanje plana znači formiranje ZSO, te ironično čestitaju zbog „Kurtijevog poklona“.

Izaslanik EU ponovo je posetio region. Juče je boravio u desetoj poseti Prištini od septembra prošle godine, dok se potom uputio za Beograd gde se sastao sa srpskim predsednikom.

Iz Prištine je nakon sastanka sa Kurtijem kazao da je osnova razgovora bio evropski predlog. Pozvao je još jednom da se primeni sve što je već dogovoreno, ali i potvrdio da ga je Kurti obavestio o uslovima za formiranje Zajednice srpskih opština, te da mu je preneo kakva je pozicija EU u vezi sa ovim pitanjem.

Odmah potom o ovom razgovoru oglasio se i tzv. kosovski premijer, navodeći da prihvata evropski predlog, te da je on dobra osnova za dalju diskusiju i „solidna“ platforma za napredovanje.

Predstavnici opozije listom su se tokom jučerašnjeg dana oglašavali sa optužbama na račun kosovskog premijera o nedostatku transparentnosti u vezi sa samim predlogom, a usled toga što ga Kurti prihvata a njegov zvanični sadržaj još uvek nije dostupan javnosti.

„Transparentnost ne treba da ostane talac volje stranke na vlasti, premijer je u obavezi da podnosi izveštaj Skupštini, pred izabranicima naroda, s obzirom na to da je Kosovo parlamentarna država“, poručila je portparolka LDK, Sibelj Haljimi u objavi na Fejsbuku.

Kurtijeva izjava, ocenjuje, pokazuje lični pristup, a ne „državnu agendu“, pa je stoga, kako navodi, kosovska vlada hermetički zatvorena za javnost, a rezultat je – nepoverenje i konfuzija.

Za nedostatak transparentnosti Kurtija je optužio i lider PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), poručivši da je on prihvatio tzv. francusko-nemački predlog, a da nikada nije objasnio građanima šta predlog zapravo sadrži.

„Time je tajno, bez ikakve transparentnosti, dao smernice za dogovor, ostavljajući mnoga pitanja koja zabrinjavaju naše građane bez odgovora“, poručio je Krasnići i potom izlistao pitanja:

„Gde su mu bili uslovi? Koji od njih su ispunjeni, a koji nisu? Da li su u ovaj plan uključeni i uslovi Srbije? Da li je to u skladu sa uslovima Republike Kosovo i da li je osnivanje Asocijacije deo toga? Iznad svega, da li ovaj sporazum uključuje uzajamno priznanje?“.

Ujedno je kazao i da je stranka na čijem je čelu nedavno postavila pet „stubova“ koje očekuje od potencijalnog sporazuma sa Beogradom, te poručio da je „sve manje od toga veliki gubitak za Kosovo, za koji će biti odgovoran isključivo Aljbin Kurti“.

Sa sličnom porukom oglasio se i šef poslaničke grupe PDK, Abeljard (Abelard) Tahiri.

On je ironično čestitao tzv. Kosovu na „osnivanju Zajednice“, što je, kaže, poklon tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

I on je poručio da je Kurti prihvatio plan, a bez „hrabrosti“ da iznese šta je zapravo taj plan, šta sadrži, koliko tačaka, koliko je tačaka kompromisa u korist tzv. Kosova i u skladu sa Ustavom.

„Dakle, četiri dana otpora od pisma i uslova Kurtija, verovatno će se pamtiti kao isparavanje u rekordnom vremenu“, zaključio je Tahiri.

Kratkom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk oglasio se i bivši poslanik AAK, Daut Haradinaj, spočitavši lažnim kosovskom premijeru da je promenio mišljenje.

„Verujem da ste se sada uverili da je Aljbin promenio reči! Sada kaže DA francusko-nemačkom planu. Tik-tak tik-tak – guta svoje reči!“, naveo je Haradinaj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading