SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE POSLALE JASNU PORUKU ALBANCIMA: ZSO sad i odmah!
Foto: Alo!

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer nakon ovog sastanka naveo je da će Vašington nastaviti da se zalaže za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga.

On je na Tviteru zahvalio svima koji su učestvovali na sastanku o Zajednici srpskih opština i podelili svoje stavove o tom pitanju.

- Održali smo diskusiju u zgradi ambasade SAD u Prištini o Zajednici opština sa srpskom većinom. Zahvalni smo različitim prisutnim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga - poručio je Hovenijer.

Ubrzo se oglasila i EU, čiji je portparol Peter Stano ponovio stav da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti bez odlaganja, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza tzv. Kosova.

- Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova - rekao je Stano.

Tokom sastanka, na trgu Skenderbeg u Prištini nekoliko desetina građana okupilo se na protestu protiv osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom. Oni su istakli da je osnivanje ZSO navodno opasnost po tzv. Kosovo i da to telo ne bi trebalo osnovati.

Vjosa Osmani komentarišući sastanak o ZSO u američkoj ambasadi kazala je da je „sve što ima veze sa Amerikom dobro“. Po svemu sudeći, ovo pitanje otvorilo je dubok jaz na relaciji Kurti-Osmani.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da su SAD obećale da će odmah na početku ove godine početi da rade na osnivanju ZSO. Ona je rekla da nema nikakva očekivanja od sastanka koji je održan u Prištini.

- Nemam nikakva očekivanja od sastanka, jer to nije sastanak oko kojeg smo bili konsultovani. Moja očekivanja su da ZSO bude u skladu isključivo sa Briselskim sporazumom. Sa onim što je definisano 2013, kada je potpisan, i 2015. kada su sporazumom definisane nadležnosti ZSO. Da bude u skladu sa onim što upravljački tim kaže da treba da podrazumeva ZSO, ništa više ni manje od toga, rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading