SRBI SVAKODNEVNO TRPE MALTRETIRANJA I PONIŽENJA Francuski evroparlamentarac Nikola Bej za Alo! - Režim u Prištini prisvaja vašu istorijsku kolevku
Foto: Printscreen/Printscreen

Ovako za "Alo!" govori Nikola Bej, francuski poslanik u Evropskom parlamentu. Kritikuje poteze aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona prema Balkanu, a poručuje da kada Nacionalno okupljanje bude na vlasti, Srbi će imati snažnog i pouzdanog saveznika u Parizu.

Dodaje i da su prijateljstvo i istorijsko savezništvo Srba i Francuza pokazali koliko su jaki.

Kako vidite situaciju na Kosovu i Metohiji i stalne napade na Srbe koji tamo žive?

Nedavno sam otišao na Kosovo i Metohiju kako bih upozorio javno mnjenje i evropske institucije o situaciji. Srbi svakodnevno trpe maltretiranja i poniženja, ponekad to ide i do napada ili ubistava. Nedavno su albanske specijalne snage čak bile raspoređene u Mitrovici. Zbog mogućeg odgovora Beograda, ovo raspoređivanje je ostalo samo u fazi zastrašivanja.

Samoproglašeni albanski režim na Kosovui Metohiji pojačava pritisak kako bi proterao i poslednje hrišćane sa Kosova, prisvajajući na silu istorijsku kolevku srpskog naroda. Moja dužnost kao poslanika u Evropskom parlamentu, kao Francuza i kao hrišćanina bila je da odem tamo i da izrazim svoju podršku Srbima koji pružaju otpor.

Da li je licemerno da neke zapadne zemlje poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, a nisu zainteresovane za teritorijalni integritet Srbije?

Osim zapadnih zemalja, nepovezanost evropskih institucija je ono što se mora osuditi. Dok Jermene ubijaju azerbejdžanski meci i bombe, Ursula fon der Lajen potpisuje gasno partnerstvo sa diktatorom Alijevim, nazivajući ga „pouzdanim partnerom“. Ursula fon der Lajen, koja nas je navikla na gvozdenu pesnicu, kada je reč o razbijanju Varšave ili Budimpešte u ime „vladavine prava“ i pogrešne koncepcije „ljudskih prava“, za Azerbejdžan koristi svilene rukavice, bez i najmanje brige za stradanje Jermena. Čvrstoća je selektivna. Slično tome, nepopustljivost prema Beogradu i oduševljenje prema Prištini nikada ne prestaju da zbunjuju Srbe na KiM i drugde, koji se pitaju zašto se čini da njihovi životi tako malo vrede Briselu.

 

 

Kako komentarišete izjave Kristijana Šmita da Srbi slave Dan Republike Srpske, njegove pretnje zbog toga i slično?

Osim što kritikuje izbor Milorada Dodika da slavi Dan državnosti Republike Srpske, gospodin Šmit pokušava da potkopa legitimno pravo Srba da brane svoj identitet. U svetu koji je zamislio Brisel, bez granica i bez identiteta, gde vlada dogma o slobodnoj trgovini i slobodnom kretanju ljudi, samo neki ljudi imaju pravo da brane svoj suverenitet i svoju kulturu. Naravno, hrišćani i Evropljani to obično nemaju.

Gde se Francuska i Nemačka razlikuju u stavovima o regionu Balkana?

Nažalost, naše vlade imaju zajedničke stavove. Dok Francuska treba da bude osetljiva na svoju zajedničku istoriju sa Srbijom, na posebno blisko prijateljstvo iskovano u stradanjima Prvog svetskog rata i na očekivanja srpske dijaspore koja je veoma dobro integrisana u Francuskoj, Emanuel Makron se svrstava uz Berlin koji podržava nezavisnost (tzv.) Kosova. Francuska javnost je veoma slabo informisana o ovim pitanjima. A kada jeste, pre je dezinformisana nego informisana. Ovo je i cilj mojih putovanja: da podignem uzbunu kako bih probudio javno mnjenje koje će, nadamo se, biti osetljivo na sudbinu Srbije i Srba zahvaljujući našim bliskim istorijskim vezama prijateljstva.

Aljbin Kurti ima snažnu nemačku podršku. Kako ga vide u Francuskoj?

Bilo da je u pitanju gospodin Kurti ili neko drugi, Emanuel Makron bi samo sledio Nemačku i Brisel. A oni samo prate Sjedinjene Države. Ne radi se toliko o tome ko tvrdi da predstavlja (tzv.) Kosovo, to može biti bilo ko: Makron je tu pitanje jer je na Balkanu napustio ozbiljnu i klasičnu francusku spoljnu politiku koja se sastojala u tome da se ne krotko usklađuje sa pozicijama i interesima, posebno američkim, koji nisu naši.

Da li mislite da snažni pritisci iz Pariza (povodom priznanja lažne države Kosovo od strane Srbije) mogu zauvek da unište odnose Srbije i Francuske?

Emanuel Makron je naneo ogromnu štetu našim odnosima sa Srbijom. Ali naše prijateljstvo i istorijsko savezništvo već su pokazali koliko su jaki. Srbi znaju da postoji razlika između vlasti i njenog naroda. Dajte nam vremena: kada budemo na vlasti, Srbi će imati snažnog i pouzdanog saveznika u Parizu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading