NA BARIKADAMA ĆEMO PALITI I BADNJAK Srbi ne odustaju od namere da se izbore za osnovna prava koja Kurti hoće da im oduzme
Foto: Alo.rs

Svakodnevne pretnje koje dolaze od Aljbina Kurtija i objavljivanje spiskova sa imenima Srba koje Priština planira da uhapsi još više su ujedinili srpski narod na Kosovu i Metohiji. Na stotine njih je i ovo šesnaesto jutro dočekalo na barikadama, u šatorima, na ulici, ispod krsta kod Zvečana, kao i onima u Lešku, Ibarskoj Slatini...

- Ti spiskovi nas plaše, ali nas neće uplašiti do te mere da se razbežimo, da se povučemo odavde. Više se plašimo za svoje porodice nego za nas. Na ovoj barikadi smo obeležavali krsnu slavu, ovde ćemo paliti badnjak, tu ćemo i Novu godinu i Božić proslavljati - kazao je jedan penzioner, nekadašnji prosvetni radnik iz Severne Mitrovice.

On je za postojanje spiskova saznao od svojih prijatelja i kaže da se na njima nalaze oni koji su najistaknutiji u odbrani srpskog srpskog naroda.

- Pokazali su mi te spiskove i ako pogledate ko su ljudi čija se imena tamo nalaze, onda vam sve postaje jasno. Ovaj poslednji spisak objavio je poslanik Samoopredeljenja, a to je učinio u dogovoru sa Kurtijem. I stalno nam prete da će razbiti ove barikade, daju neke rokove, pokušavaju da nas razjedine i rasteraju - kaže ovaj čovek koji je bio na svim barikadama na severu KiM tokom poslednje decenije.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča kazao je da ova misija i dalje podržava dijalog o pronalaženju dogovora za smirivanje tenzija na severu i da je najvažnije da „svi izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu da izazovu tenzije i da eskaliraju situaciju“.

- Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost i sigurnost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga - rekao je Ristuča.

Na ove izjave reagovali su poslanici Aljbina Kurtija koji su još jednom zapretili nasilnim uklanjanjem barikada. Poslanik Adnan Rustemi rekao je da je izjava komandanta Ristuče neprihvatljiva i da kosovska policija ima kapaciteta da ukloni barikade sa severa.

- Kfor je zatražio određeno vreme za uklanjanje ovih nelegalnih barikada. I danas Kfor saopštava da ovo pitanje treba rešiti dijalogom. Ove izjave zaista postaju neprihvatljive - kazao je Rustemi.

Još oštriji bio je Kurtijev poslanik Artan Abraši koji je rekao da Kfor treba da ispuni svoju misiju ili će kosovska policija ukloniti barikade.

- Ili da Kfor ispuni svoju misiju ili kosovska policija uklanja barikade pošto je izrazila spremnost i ima kapacitet - naveo je Abraši.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu KiM. Ona je rekla da prištinska policija ne treba ni da pomisli da ih nasilno uklanja jer bi to bio napad na žene i decu, starije ljude i prosvetare koji su na njima.

- Ne verujem u takav scenario. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, pre svega Kfora - rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ljimaj: Otišao šut po rogove, ostavio i uši!

Gostujući u emisiji „Debata Plus“, Fatmir Ljimaj, funkcioner Demokratske partije Kosova, bivši zamenik premijera lažne države i oficir terorističke OVK, žustro je kritikovao Aljbina Kurtija i njegove saradnike.

Na pitanje da li je trebalo dozvoliti registarske oznake KM Ljimaj je odgovorio:

- Vidi, u mom kraju postoji jedna narodna izreka: „Otišao šut po rogove, ostavio i uši“.  Ti si otišao da zabraniš tablice srpskim građanima, danas uopšte ne kontrolišeš teritoriju - naveo je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Branko

24.12.2022 23:03

Posle tolikih silnih razgovora predsednika po Briselu i koje kud, ispade tako, da morate sami na barikadama da rešavate nerešene probleme. Sami znate da takav način rešavanja problema nije pravi i sluti na zlo.