ALO! OTKRIVA PRIŠTINSKE VLASTI, NAKON NAPADA NA OPŠTINE NA SEVERU, PLANIRAJU DA SPROVEDU JOŠ OPASNIJI PLAN: Kurti kreće na srpske škole i vrtiće!
EPA

Odmah nakon što je uz pomoć do zuba naoružanih specijalaca pokušao da zauzme opštinske kancelarije na severu KiM, Kurti će isto pokušati da učini i sa osnovnim i srednjim školama, kao i sa vrtićima, koji deluju po srpskom sistemu. Njegov plan dobro je poznat zapadnom delu međunarodne zajednice koja je izrazila zabrinutost zbog održavanja najavljenih izbora u ovakvim okolnostima.

- Aljbin Kurti u srpskim školama, predškolskim ustanovama i vrtićima želi da otvori biračka mesta i da na taj način demonstrira silu i nadmoć. Pokušao je da zauzme prostorije srpskih opština, isto će učiniti i sa objektima škola. Već je najavio pojačano prisustvo policije na severu, posebno u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku gde je u utorak poražen zajedno sa svojim specijalcima od strane manje grupe Srba koja im se usprotivila - kaže za Alo! izvor sa KiM.

Kurtijev plan da zauzme srpske škole i vrtiće mogao bi da bude razlog zbog kojeg su juče pripadnici Kfora ušli u dvorište dečjeg obdaništa „Naša radost“ u Leposaviću. Zaposleni su primetili džipove ove misije i izašli su da vide o čemu se radi. Kforovci su odbili da razgovaraju sa zaposlenima ove ustanove i nakon kraćeg zadržavanja napustili su dvorište vrtića. Sve ovo događalo se dok su deca spavala u sobama.

Američki ambasador na takozvanom Kosovu Džefri Hovenijer kaže da SAD osuđuju nasilje tokom incidenata na severu i izražavaju zabrinutost zbog predstojećih izbora.

- SAD su zabrinute što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani - rekao je Hovenijer.

Njegova ocena usledila je uoči dolaska na KiM specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji će se u ponedeljak sastati sa Aljbinom Kurtijem. Eskobar, kako navode albanski mediji, dolazi zbog tenzija na severu pokrajine i novog francusko-nemačkog predloga. Nakon ovog sastanka biće jasno da li su Kurtiju opet zapadni mentori dovoljno jako uvrnuli uši.

I dok javnost sa zebnjom čeka rasplet situacije, Centralna izborna komisija nastavila je sa radnjama na pripremi izbora koji su zakazani nakon što je Srpska lista napustila institucije na severu. CIK je obavila žreb kandidata, a uskoro će uslediti i štampanje glasačkih listića.

Portparol takozvane Vlade Kosova Perparim Krijeziju rekao je da se od bezbednosnih organa čeka procena situacije na severu kako bi se preduzeli naredni koraci u vezi sa održavanjem izbora 18. decembra.

- Održavanje izbora je ustavna obaveza i naša vlada pokazuje dobru volju da se oni održe. Institucije Kosova pokazale su spremnost da obezbede neophodne uslove za nesmetano održavanje izbora. Izbori su moćna manifestacija demokratije - rekao je Krijeziju koji je srpski narod sa severa, koji se usprotivio teroru Prištine, nazvao organizovanom bandom.

U Severnoj Mitrovici juče do zaključenja ovog teksta bilo je mirno ali su građani bili napeti i uplašeni. Na mostu preko Ibra bio je punkt Kfora, a ovaj grad u više navrata nadletali su i helikopteri.

Vučević: Dovoljna je šibica
da sve zapali

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je atmosfera na KiM toliko zapaljiva i napeta da je dovoljna jedna šibica da se zapali sve i krene u neželjenom pravcu.

- To ne treba da nas čudi jer Priština sve vreme povlači niz poteza usmerenih na destabilizaciju situacije, nijedan zaključen dogovor se ne usvaja. Plus, to je jasna poruka Srbima da su nepoželjni i to ne treba uvijati u celofan - rekao je on za TV Prva. Prema njegovim rečima, jasno je da je cilj prištinskih institucija da se tzv. Kosovo očisti i od ono malo Srba što je ostalo.

- Jako je teško kontrolisati situaciju, ljudi su naelektrisani, dugo traje taj pogrom, obesmišljavanje svakog dijaloga - dodao je Vučević.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Komentari (2)

Loading
lala

10.12.2022 16:12

Kurti je govno od coveka , da li coveka , pitam se @!!!

Kurti Zvani HICA

13.12.2022 12:13

Hitlercic kreće na decu. Napred junače !