ŠIPTARI PREUZELI DRŽAVU U CENTRALNOJ EVROPI!
Kosovo online

Kaže da je o tome lično obavestio ovog reprezentativca Švajcarske albanskog porekla.

Ono što bode oči, a na šta ceo svet ćuti, je činjenica da se Albanci ponašaju kao da je Švajcarska njihova druga država! Sam Pacoli počeo je da govori u ime te zemlje.

"Sada idemo dalje i želimo im puno sreće protiv Portugala", poručio je Pacoli na Fejsbuku.

Podsetimo, Srbija je u petak na Svetskom prvenstvu u Kataru poražena od Švajcarske – 3:2.

Ova vest je izazvala oduševljene kod Albanaca sa Kosova i Metohije koji švajcarski tim doživljavaju kao nacionalni zbog dva reprezentativca albanskog porekla koja su u njemu – Granit Džaka (Granit Xhaka) i Đerdan Šaćiri (Gjerdan Shaqiri).

Tako se, nakon pobede, slavilo na ulicama gradova na KiM, dok su se najviši prištinski zvaničnici oglašavali i čestitali Švajcarskoj, a prvenstveno Džaki i Šaćiriju čije su slike objavljivali na društvenim mrežama.

Te iste noći oglasio se i Bedžet Pacoli uz poruku – "dva albanska lava protiv Srbije. Čestitamo pobedu!".

Granit Džaka je međutim, te večeri bio u centru pažnje i još po nečemu – nakon same utakmice. Obukao je dres sa brojem 26 na kome je pisalo Jašari što je na društvenim mrežama protumačeno kao „odavanje počasti“ Ademu Jašariju, a u Srbiji shvaćeno kao provokacija.

Sam Džaka, koji je proglašen i za igrača utakmice je, međutim, nakon meča kazao da to nije bila u pitanju politička poruka, već da je reč o dresu njegovog saigrača Ardona Jašarija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Granit Xhaka (@granitxhaka)

 

„On je mlad igrač sa kojim se odlično slažem. Obećao sam da ću, ako postignem gol, obući njegov dres“, kazao je Džaka.

U međuvremenu, engleski „Express“ i „Yahoo“ najavili su da bi FIFA mogla da pokrene istragu protiv Granita Džake upravo zbog majice.

Ukoliko FIFA odluči da kazni Džaku posle meča sa Srbijom, to neće biti prvi put.

Podsetimo reprezentacije Švajcarske i Srbije igrale su i na Mundijalu u Rusiji. Te 2018. godine, u meču drugog kola grupne faze Svetskog prvenstva, Sajdžije su savladale Orlove (2:1), a Granit Džaka i Đerdan Šaćiri su golove proslavljali imitiranjem dvoglavog orla – simbola Velike Albanije, zbog čega su dobili novčanu kaznu Međunarodne fudbaske federacije od po 10.000 dolara i osudu javnosti u zemlji čiji dres nose. Treći vinovnik incidenta Stefan Lihtštajner kažnjen je sa 5.000 dolara.

FIFA je, međutim, tada kaznila sa 54.000 franaka Fudbalski savez Srbije (FSS) zbog „isticanja diskriminatorskih natpisa i poruka“ navijača, a dok su, kako su preneli medijij, predsednik FSS i selektor fudbalske reprezentacije kažnjeni sa po 5.000 švajcarskih franaka i upozoreni zbog komentara izrečenih nakon utakmice.

Odmah nakon što je FIFA odlučila da ih kazni, Albanci su pokrenuli akciju prikupljanja priloga za isplatu dvadeset hiljada dolara, kojoj su se priključile javne ličnosti kao i tadašnji visoki prištinski zvaničnici.

Ambasadorka tzv. Kosova, Vljora Čitaku, tada je dala prilog od stotinu evra, a kosovski ministar trgovine i industrije Bajram Hasani odlučio je da pokloni jednomesečnu zaradu od 2.000 evra za kaznu dvojice fudbalera.

Švajcarska, međutim, nije prihvatila sredstva koja su prikupili Albanci već ih je posavetovala da novac daju u dobrotvorne svrhe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
SEKA PERSA

05.12.2022 15:00

Kao sto rekoh onomad,to je ŠVALBANIJA!!!!