KAD SE BIRA IZMEĐU DVA ZLA Grenel: Kurti je  gori od Tačija!
Tanjug/Ap

Hašim Tači važi za surovog zločinca kojem se u Hagu sudi za najsvirepija ubistva i druge zločine, ali s njim se moglo razgovarati i pregovarati. Sa Kurtijem nema razgovora ni pregovora, a njegovi specijalci, ostaće zapamćeno, pucali su na goloruki srpski narod i tako ranili Srećka Sofronijevića. Dakle, i Tačiju i Kurtiju u genima je mržnja prema Srbima i želja za prolivanjem srpske krvi. To im je zajednička osobina.

NIKAKVE KORISTI

I bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kazao je za RTS da je čak i Tači bio bolji od Kurtija, te da se s njim bar moglo pregovarati.

- Vidite, mislim da mi znamo da Kurti jednostavno nije od koristi u ovoj situaciji. Pregovarao sam sa njim i on je neko kome se nikada nije dopala nijedna ideja. On je odbio svaki plan koji su mu Amerikanci ponudili - rekao je Grenel.

On je istakao da Kurti sada odbija i ideje koje nude Evropljani.

- Čak i Bajdenova administracija mora da ga kritikuje. I ja mislim da on ne služi svom narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji. Nedostaje nam Tači ovih dana - kazao je Grenel.

KAD SE BIRA IZMEĐU DVA ZLA Grenel: Kurti je  gori od Tačija!

Alo

 

 

NISAM PRETERAO

Naveo je i da je „Kurti gospodin ne" jer je postao poznat po tome da samo odbija predloge i ideje.

- On samo govori „ne“, on je „gospodin ne“. Ako se vratite idejama Bila Klintona ili Baraka Obame, on odbija sve ideje koje su Amerikanci ponudili. Američki sistem to vidi. Konačno, u Americi dolazimo do zaključka, i to na obe strane, da Kurti Amerikancima nije od koristi - rekao je Grenel, i dodao da je Tači imao osećaj kada treba popustiti.

KAD SE BIRA IZMEĐU DVA ZLA Grenel: Kurti je  gori od Tačija!

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

- Podržavao sam Hašima Tačija. Mislim da je on razumeo da mora da popusti da bismo krenuli napred. Vrlo je ružno ono što su mu Evropljani uradili. Dok sam bio u Trampovoj administraciji, mi smo se prema Kurtiju ponašali veoma tvrdo. Neki bi rekli da sam preterivao. Čak da nisam bio fer. Ja mislim da jesam. Da sam imao uvid u politike i video ko je spreman da pokrene stvari napred. Niko ne misli da je ovo lak proces. Teško je, ali obe strane moraju da se pokrenu - zaključio je Grenel.

 

NEVIĐENO LICEMERJE EU: Nagradili Albance ukidanjem viza

Čelnici EU odlučili su da praktično nagrade Aljbina Kurtija zbog toga što sistematski urušava svako slovo Briselskog sporazuma, odbijajući tvrdoglavo da formira Zajednicu srpskih opština, što mu je obaveza.

Naime, ambasadori država članica EU upravo su usvojili kompromisni predlog o liberalizaciji viznog režima za tzv. Kosovo.

Prema ovom predlogu, vizna liberalizacija bi stupila na snagu sa početkom primene Sistema EU za dozvole i putovanja u EU (ETIAS), ali ne kasnije od 1. januara 2024. godine. Red vožnje u ovom segmentu podrazumeva tzv. trijalog - odnosno usaglašavanje teksta predloga uredbe između Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU tokom decembra.

 

Zločinac ostaje u zatvoru, neće mu pomoći ni Voker

Sudija prethodnog postupka Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg tzv. kosovskog predsednika i nekadašnjeg lidera OVK Hašima Tačija, kojim je tražio da se osam bivših diplomata saslušaju kao svedoci u postupku koji se protiv njega vodi pred Specijalizovanim većima, preneo je Reporteri. Kao svedoci pred sudom trebalo je da se pojave: Stiv Benet, Vesli Klark, Džok Dovi, Majkl Darki, Dan V. Everts, Bernar Kušner, Vilijam Voker...

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra podnelo potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koja se sastoji od deset tačaka i kojom se oni terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

01.12.2022 07:55

Srbi sa Kosova i Metohije decenijama trpe iživljavanje albanskih vlasti, a najgore im je, po svemu sudeći, pod režimom Aljbina Kurtija, čoveka koji im je zabranio vakcine, lekove, slobodu kretanja, pravo izbora.. jeste tako! da kurti nema pravo za nista da odluci u tudjoj zemlji niti da naredi niti da zabrani !!!