PETAR PETKOVIĆ O ISTORIJSKOM DOGOVORU U BRISELU "Aljbin Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao"
Tanjug/Strahinja Aćimović

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

- U skladu sa onim na čemu je insistirao Beograd, nakon sedam sati teških razgovora, uspeli smo da postignemo dogovor. Ovaj dogovor znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbija koji voze automobile sa KM tablicama.

Ovom dogovorom sutra od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti, nema nikakve kaznene politike u svim fazama koje su bile deo odluke Kurtija u vezi sa procesom preregistracije.

Ovim dogovorom sačuvali smo mir. Ovim dogovorom uspeli smo da zaštitimo naš narod na severu KiM. Posebno želim srpskom narodu na severu Kim da poručim da ovim dogovorom ostaju KM tablice. Reč je o tablicama koje su zakonske, koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na severu KiM moći da koriste. One će biti u upotrebi kao i do sada. 

To, između ostalog, znači da svi Srbi koji poseduju automobile sa KM tablicama će moći normalno da registruju svoja vozila i produže KM registracije. Jedino gde ćemo zastati je izdavanje fizički potpuno novih KM tablica, i to sve do trenutka dok ne pronađemo konačno rešenje. Ionako se te nove KM tablice nisu u poslednje tri godine izdavale.

Aljbin Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost i obezbedimo bezbednost i suigurnost za Srbe sa KiM. Svakako, razgovori se nastavljaju, i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u ravcu normalizacije odnosa, pre svega na terenu kada je reč o životu svih ljudi, Srba i Albanaca.

Večeras iz Brisela poručujem srpskom narodu na KiM da mogu mirno da spavaju, sačuvali smo naše srpske KM tablice - poručio je Petković.

Povodom večerašnjeg dogovora, sutra posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović javnosti će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i govoriti o svim detaljima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading