VODA SE PRIBLIŽAVA KUĆAMA Izlile se i reke na KiM, izdato važno upozorenje za građane!
Tanjug

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanja reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Regionalno vodovodno preduzeće Mitrovica upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn.

- Imajući u vidu da su obilne padavine dovele do toga da je zemljište poplavljeno vodom, a sa njom se bunari vodomera i druga mesta pune prljavom vodom. U takvoj situaciji postoji šansa da će kišnica iz vaših bunara prodreti kroz sve potencijalne rupe u vašoj mreži snabdevanja. U ovom slučaju, voda za piće koju konzumirate može biti kontaminirana nečistom vodom - navodi se u saopštenju vodovoda.

VODA SE PRIBLIŽAVA KUĆAMA Izlile se i reke na KiM, izdato važno upozorenje za građane!

Foto: RINA

 

Iz Vodovoda preporučuju da se voda za piće prokuva pre upotrebe kako bi se izbegle neželjene situacije.

Lokalni mediji su preneli da je zbog obilnih padavina srušen manji most u Južnoj Mitrovici, do poplava je došlo i u Vučitrnu i Ugljaru, a prijavljena je i značajna materijalna šteta u Mališevu.

U opštini Zvečan, u mestu Joševik, došlo je do izlivanja reke Jošanica koja je poplavila pomoćne objekte, a da nadošle bujice ne bi odnele ogrev koji su građani spremili za zimu, meštani ga prebacuju na bezbedno mesto, s druge strane puta.

Gradonačelnik opštine Zvečan u ostavci Ivan Todosijević, zajedno sa opštinskim službenicima izašao je na teren, nakon čega je rekao da je situacija trenutno pod kontrolom.

- Imamo veliko izlivanje planinskih bujičnih vodotokova. Situacija je trenutno pod kontrolom, na terenu smo - kazao je Todosijević.

VODA SE PRIBLIŽAVA KUĆAMA Izlile se i reke na KiM, izdato važno upozorenje za građane!

Foto: RINA

 

Ibar se na severu još nije izlio duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeće. Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

Nadležni su upozorili vozače da je u saobraćaju neophodna dodatna pažnja.

Agencija za vanredne situacije privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je podigla stepen pripravnosti usled obilnih padavina, koje su u brojnim mestima na KiM izazvale poplave.

Najteža situacija je na jugozapadnom delu KiM, gde je u pojedinim mestima pričinjena značajna materijalna šeta, navodi se u izveštaju Kohe.

Dodaje se da je najavljeno da će nadležne službe biti redovno obaveštavane o aktuelnoj situaciji kako bi blagovremeno preduzimale operativne mere i reagovale na licu mesta.

- S obzirom na ovu situaciju stvorenu atmosferskim padavinama, pozivamo sve na povećanu pažnju i oprez. Urgentni operativni centri su u pripravnosti 24 sata dnevno. Pozivaju se građani da se jave na broj 112 u slučaju potrebe ili neophodne pomoći - navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading