DRAMATIČNO JE Borelj odredio datum za rešenje krize na KiM!
Privatna arhiva

Kada je reč o Srbiji najviše se govorilo u kontekstu odnosa sa Prištinom. Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je ovo najveća kriza od 2013. godine i da je situacija zaista dramatična i da se mora doći do nekog rešenja.

Iz tog razloga je Borelj posle sastanaka na konferenciji rekao da već sutra glavni pregovarači nastavljaju dijalog pod okriljem EU kako bi se našlo rešenje za ovu krizu do 21. novembra.

Šiptari očajni: Ovo je veoma zabrinjavajuće! - Alo.rs

- Ne smemo da stignemo do ovog datuma bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Znate da je povlačenje Srba iz institucija, napuštanje policije i suda, stvorilo vakuum na severnom Kosovu. U tom vakuumu, najgore može da se dogodi. Obe strane treba da pokažu više fleksibilnosti - rekao je on i nastavio:

- Poruka ovog saveta je jasna: potreban je konkretan napredak. Predstavili smo predlog. Zahvaljujem se Nemačkoj i Francuskoj što su ga odlučno podržale. Srbi treba da se vrate u institucije. Vlasti na Kosovu moraju pokazati fleksibilnost u pogledu registarskih tablica i raditi na primeni dogovora o Zajednici srpskih opština bez odlaganja. Zapadni Balkan geostrateški prioritet.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading