"IMAJU MNOGO INSTRUMENATA" Jedna država može da obuzda Kurtija, evo i kako!
Alo

Rajić je za Tanjug istakao da neće biti novih dogovora dok se ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

On je uveren da će Kurti nastaviti sa provokacijama prema Srbima, da bi sakrio neuspehe na unutrašnjem planu, dodajući da smatra da Amerikanci jedini dovoljno pragmatično mogu da pristupe kosovskom problemu i da imaju više instrumenata od EU da spreče Kurtija da silom ovlada severom pokrajine.

"Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je rekao pre nekolilko meseci, devet i po godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, da EU nema čime da primora Prištinu da prihvati ZSO. Iako je reč o sporazumu za koji je EU garantovala svojim potpisom, pečatom i autoritetom. Beograd je ispunio sve svoje obaveze, Priština nije baš ni jednu", istakao je Rajić.

Sigurno je da Vašington, navodi, ima mnogo više instrumenata u svojim rukama da izvrši pritisak na Kurtija, kao što su to radili i ranije i prema Kurtiju, ali i drugim prištinskim političarima.

"Rekao bih da u Prištini nemaju previše respekta za evropske političare. Za njih je stav Vašingtona najvažniji i oni ne mogu da mu se suprotstave. Ukoliko Amerika proceni da treba da očuva mir i stabilnost tako što će primorati Kurtija da implementira ono što je potpisano, ona će tako i učiniti. To je jedini put da se sačuva mir na KiM", poručuje Rajić.

On naglašava da neće biti novih dogovora i sporazuma dok se ne implementiraju stari i dodaje da priča da će se sve završtiti na kraju, kada se postignu svi dogovori, predstavlja izvrgavanje ruglu pregovaračkog procesa, što, kaže, čine mnogi predstavnici EU.

"Svi koji misle da će primorati Beograd da postigne sporazum na svoju štetu i dopusti da Priština uđe u UN grdno se varaju. Prvo mora da se implementira ZSO, pa tek onda možemo razgovarati o kompromisima i o suštinskim pitanjima i o onim koji su tehničkog karaktera", poručuje Rajić, ali i dodaje da nije ni prvi, a verovatno ni poslednji put da nam takvi predlozi stižu sa Zapada.

Govoreć o francusko-nemačkom planu, Rajić je istakao da to nije ništa novo i da se sve svodi na to da Beograd ne mora da prizna tzv. Kosovo, ali da mora da dozvoli njegov ulazak u sve međunarodne institucije.

"Predlozi da Beograd da sve, a albanska strana ne da ništa, neće voditi nekom održivom rešenju zato što kompromis znači da svaka strana treba da bude po malo nezadovoljna. Mi ovde imamo nametanje da albanska strana treba da bude potpuno zadovoljna, a srpska potpuno nezadovoljna. To nije kompromis i ako se pregovori tako budu vodili neće odvesti nikuda", smatra Rajić.

On dodaje da Srbija, uprkos svemu, mora da nastavi pregovore jer je manevarski prostor Srba sa KiM minimalan, a sve što rukovodstvo Srbije radi je kupovina vremena.

"Mi nemamo više kuda, jer je sledeća tačka da se potpuno ovlada severom Kosova od strane Kurtijevog režima, da Srbi nemaju apsolutno nikakvu vrstu autonomije i da mi to prihvatimo i potpišemo. To je nemoguće, jer bi to bila potpuna kapitulacija srpske zajednice na KiM. Nadam se da nas neće dalje silom pritiskati iz Prištine i da neće biti motivisani na to od strane Zapada", kaže Rajić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading