ŠIPTARI KMEČE Kurti nikoga ne sluša, svet nas više ne vidi kao žrrtve!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Ostali smo taoci pogleda na svet koji su uspostavljeni 1999. Mislimo da svet vidi region kakav je bio 1999. Kosovo žrtva, Srbija okupator. Danas nas ne vide takve. Oni nas vide kao dve zemlje koje imaju probleme i koje treba rešavati pregovorima. Da li je ovo fer je drugo pitanje“, rekla je potpredsednica najveće opozicione stranke.

Čitaku je komentarišući poziv zemalja saveznica tzv. Kosova da lažni premijer Aljbin Kurti započne formiranje ZSO, istakla da međunarodni predstavnici neće ponoviti opcije koje su im donele mnoge glavobolje, kao što je slučaj sa Bosnom.

SRBINU SA KOSOVA IŠČUPALI SRCE PA GA PRODALI Albanci mu silovali ženu, a tek tad počinje pakao za ovu porodicu - Alo.rs

„Sama Zajednica nije nešto loše. Ako je njeno stvaranje zasnovano na preporukama Ustava, nemamo razloga da se osećamo uplašeno ili ugroženo. U sporazumu za osnivanje ZSO 2015. godine piše da će „ovaj tekst razmotriti Ustavni sud”. Srbija je takođe potpisala ovaj sporazum. Moramo insistirati da se sporazum poštuje. SAD zahtevaju da postanemo odgovorni. Odluka Ustavnog suda treba da bude vodič za Statut ZSO“, rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, lažni premijer Kurti je svojim postupcima pokazao da ne sluša svoje saveznike.

„On je svojim postupcima pokazao suprotno od onoga što govori. Saveznici nemaju vremena da se bave govorima političara, već se bave odlukama. Srbija više voli da se bavi registarskim tablicama, nego potpisivanjem sporazuma. Posle rata u Ukrajini imamo novi geopolitički kontekst. To je situacija koja ide u prilog Kosovu. Ne znamo koliko će da traje ovo transatlantsko i EU jedinstvo. Moramo to da iskoristimo“, izjavila je Čitaku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading