KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, doneli su odluku da zbog poslednjih poteza Prištine napuštaju sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju. Grupa policajaca skinula je uniforme.

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne održava se veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru.

Kod spomenika je postavljena bina sa koje će se obratiti govornici, cela Kosovska Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je punom dužinom srpska trobojka.

Jedini Srbin u Rosu napustio to radno mesto

Zoran Petrović, jedini Srbin sa severa Kosova i Metohije koji je radio u specijalnim jedinicama Rosu, saopštio je danas da je napustio to mesto kako bi podržao svoj narod.

Petrović je za Kosovo onlajn rekao da je, gledajući prethodnih dana dešavanja na severu KiM, a "dobro znajući šta se mesecima zbiva i koju torturu proživljavaju Srbi" zbog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlučio da pretpostavljenima saopšti da više neće raditi u Rosu.

Opozicija kritikuje Kurtija, trazi odlaganje registracije

Opozicioni političari u Prištini ponovo su danas kritikovali politiku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i zatražili odlaganje odluke preregistraciji vozila.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja pozvao je Kurtija da odmah prihvati zahtev SAD, Kvinte i NATO da se odluka o preregistraciji vozila odloži do, kako je naveo, postizanja konačnog dogovora sa Beogradom.

Haradinaj je na Fejsbuku ocenio da zahtev za odlaganje odluke o preregistraciji vozila nije samo politički, već garantuje bezbednost tzv. Kosova i bezbednost poretka na severu KiM.

Simić: Srbi neće trpeti Kurtijevu brutalnost

Više od 10.000 Srba danas je poslalo jasnu poruku Aljbinu Kurtiju da ne žele više da trpe institucionalnu i političku brutalnost koju on pokušava da sprovodi na severu, rekao je večeras Slavko Simić, član Predsedništva Srpske liste, za TV "Prva".

Hil: Priština da poštuje obaveze

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD pridružuju EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.

Srpski policajci napustili i administrativne prelaze Jarinje i Brnjak

Srpski policajci predali su danas ostavke u kosovskoj policiji i na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Ostavke su predali i srpski policajci u centru za kontrolu i nadzor granice Leposavić, koji se nalazi na Jarinju, na oko 500 metara od samog administrativnog prelaza.

 

Prethodno je više od 300 srpskih policajaca predalo ostavke i razdužilo uniforme u policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Petković: Srbi pokazali da ne žele Kurtijevu lažnu drzavu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu.

Petković je na Tviteru, reagujući na tvrdnju Bljerima Velje, šefa kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija, da se lokalni Srbi nisu masovno pridružili protestu u Kosovskoj Mitrovici, istakao da sva propaganda Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u Kosovskoj Mitrovici bio veličanstven.

"Sva propaganda Bljerima Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u KM bio veličanstven. Srbi su danas svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu", napisao je Petković.

"Prava odluka u pravo vreme"

Učesnici velikog narodnog skupa Srba sa severa KiM rekli su da je odluka o povlačenju Srba iz svih institucija zbog kršenja Briselskog sporazuma prava odluka u pravo vreme jer je, kako su istakli, nešto moralo da se uradi, da bi Srbi mogli da tu da opstanu.


Stariji Mitrovčanin je rekao da Srbi nije ni trebalo da ulaze u ove institucije dok se ne obezbede uslovi za život i suživot.

"Srbi moraju da imaju pravo na sopstvenoj zemlji, prertpeli smo speratizam i sada EU uvodi državni teror, dozvoljava da se jednom domicilnom narodu radi ovakav teror. To može sutra možda da se dogodi i Ruminiji ili Španiji i Nemačkoj", rekao je on.

Jedna Mitrovčanka kaže da je odluka o izlasku iz institucija ispravna, kao i da ne očekuje sukobe sa Albancimakoje bi inicirali Srbi

Muškarac srednjih godina je istakao da je odluka ispravna i da je pokazan jedinstven stav Srba.

"Konačno da se okupimo svi zajedno oko nacionalnog pitanja i interesa i to je dobra poruka kako Prištini i EU da Srbi kada je najteže postaju i najbolji", naveo je on.

Takođe, kaže jedna od učesnica protesta da je to trebalo odavno uraditi, kao i da očekuje probleme od Albanaca, jer su to uvek do sada pokazali kada su Srbi bili jedinstveni.

"Ovo je neočekivano ali mislim da je to najpametnija što je moglo da se uradi i podržavam sve ove odluka i valjda će uroditi plodom. Sa njima nikad nismo načisto, verovatno će biti problema sa Albancima, ali čim ih još nema i oni očigledno osećaju da se nešto menja", rekao je stariji građanin Mitrovice.

Njegova supruga kaže da je jednom već morala da ode - iz Peći i da ne želie ponovo da ide i naglasila da je njeno poreklo sa KiM staro 800 godina i da je Kosovo srce Srbije.

Brnabić: Srbi traže punu primenu Briselskog sporazuma

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice tražili punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina.

Brnabić je na Tviteru napisala da, u trenutku kada se Srbi okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, još jednom sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, mora da podseti šta traže Srbi na KiM.

 

 


"Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje", istakla je Brnabić.

Ukazala je na to da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, i istakla da je to bilo jedino što je Priština trebalo da uradi.

Brnabić je naglasila da su preostali članovi Briselskog sporazuma, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti.

 

 

Policajci podneli ostavke u 14h

Oko 300 srpskih policajaca, komandira i rukovodioca iz četiri opštine sa severa Kosova i Metohije danas u 14 sati je i formalno podnelo svoje ostavke u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, a njihove preostale kolege to će učiniti sutra.

Celu vesti pročitajte OVDE.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

Skup završen pesmom "Ovo je Srbija"

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Rakić: Dosta ugnjetavanja Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da su se Srbi danas okupili da uputimo poruku da je dosta ugnjetavanja

– Juče smo podneli ostavke, ali želim sada javno da vama vratim mandate, vi ste nas birali, a ne Priština. Okupili smo se da uputimo poruku da je dosta ugnjetavanja Srba na KiM.

Simić: Ovo je naše, jeste, bilo je i biće

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić se takođe obratio okupljenima i pozvao sve da visoko dignu srpske zastave.

– Ovo je naše, jeste, bilo je i biće. Za poštovanje međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma, mira i stabilnosti. Ne želimo da budemo paravan kosovskim institucijama za nasilje nad srpskim narodom – kazao je on.

Nenad Đurić održao emotivan govor

Smenjeni komandir Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji Nenad Đurić održao je emotivan govor.

– Slavni moj napaćeni rode, stajati danas ovde pred vama je privilegija. Ja ispred sebe vidim najlepše pupoljke usađene u zemlju. Spavali smo i sanjali dugo godina. Odjednom se trgnusmo i evo, probudili smo se i shvatili da je naša sudbina u našim rukama. Imamo veliku obavezu da ih uzgajamo. Zalivajmo ih osmehom, srcem i dušom. To nam je obaveza ovde, na našoj zemlji. Mi druge zemlje nemamo. Hoćemo na svojoj zemlji saditi najlepše cveće, miris mira, zdravlja i ljubavi. Za sve oni koji sumnjaju, citiraću velikog Njegoša: “Svak’ je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka” – kazao je Đurić.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Alo!

 

Preko 10.000 ljudi okupljeno u Mitrovici

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

Obraćanje sudije Ljiljane Stojanović

Sudija Ljiljna Stojanović obratila se okupljenima.

– Nismo mogli da budemo nemi posmatrači, pridružili smo se svima ostalima u ovoj priči i ovoj odluci. Znam da znate šta se događalo, ali podsećam da smo ovolike godine čekali da se ispuni potpisano, nikad to nismo dobili. Nije zaživelo priznavanje srpskih odluka donetih do 2017. godine.

Elek: Rukovodstvo Srbije nam omogućilo bolje uslove za rad

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek održao je govor.

– Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na KiM. Imali smo podršku rukovodstva, pre svega predsednika Vučića, podršku Vlade, Kancelarije za KiM. Omogućili su nam bolje uslove za rad – kazao je Elek.

– Privremene institucije u Prištini godinama vrše teror nad Srbima. U jeku pandemije koronavirusa, kada je Vlada Srbije omogućila vakcine za sve građane KiM, nama nije bilo omogućeno da budemo vakcinisani u našim domovima zdravlja.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Istakao je da narod veruje Vučiću i državi Srbiji.

Obraćanje Tanje Vujović

Okupljenima se obratila i dekanica Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović.

– Među našim studentima ima potomaka žetelaca, ubijenih i kidnapovanih Srba. Borimo se goloruki, srcem prepunim ljubavi prema zemlji koja nas je iznedrila. Borimo se jer je to pitanje našeg identiteta.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Obraćanje Nebojše Arsića

Rektor Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, dr Nebojša Arsić, prvi se obratio.

– Naš Univerzitet je jedan od stubova našeg opstanka. Mi smo tu da mladost izvedemo na pravi put, da budu ponosni na svoje poreklo – kazao je Arsić i dodao da je država Srbija pružila veliku podršku.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Počeo veliki narodni skup

Okupljeni Srbi horski pevaju himnu Srbije "Bože pravde"

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

Srbi se okupljaju kod spomenika knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne biće održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru. Veliki broj Srba izašao je na ulice sa transparentima, zastavama Srbije, a na jednoj je čak knez Lazar i poruka: Odavde nema nazad

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 
KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

 

Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem.

Celu vest pročitajte OVDE.

Petković: Odluka Srba u odbranu Briselskog sporazuma i ZSO

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da iz Brisela sad prvi put govore da Priština treba hitno da udje u formiranje Zajednice srpskih opština i da Aljbin Kurti odmah treba da prestane da "progoni" srpski narod sa kaznama za preregistraciju tablica.

Vučić odlikuje smenjenog komandira Nenada Đurića

Predsednik Srbije odlikuje smenjenog komandira Đurića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće Nenada Đurića, bivšeg komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji, koji je odbio da svom narodu deli ukore za to što ne prihvataju RKS automobilske tablice koje im nameće vlast Aljbina Kurtija.

Celu vest pročitajte OVDE.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Kosovo Online

 

Gradonačelnici četiri srpske opštine podneli ostavke

Jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije

Celu vest pročitajte OVDE.

KRIZA NA KOSOVU Prištinska opozicija kritikuje Kurtija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

 

Srpske trobojke i u Leposaviću

 

 

Đurić: Kosovska vlada antiamerička, izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok 

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić naveo je na Tviteru da u "suštini antiamerička Vlada Kosova izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok u veoma kritičnom trenutku".

 

 

Danas veliki narodni skup u severnom delu Kosovske Mitrovice

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne biće održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Uroš

06.11.2022 11:35

Kurti je mutljavina. Bio muti i ostao muti.