(UŽIVO) KRIZA NA KOSOVU Srbi primorani da napuste prištinske institucije, Kurti hoće silom da preotme srpsku zemlju! (VIDEO)
Alo

Pratite sve vesti o Kosovu i Metohiji.

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, doneli su odluku da zbog poslednjih poteza Prištine napuštaju sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju. Grupa policajaca skinula je uniforme.

.

Haradinaj opominje Kurtija

Za Aljbina Kurtija su ovo poslednji trenuci da razmisli i zaustavi uništavanje "zemlje", izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Zakazan skup u Kosovskoj Mitrovici

Srpska lista pozvala je sve Srbe u Kosovskoj Mitrovici da sutra stave zastave na prozore, pokažu koliko vole Srbiju i održe skup sa početkom u 12 časova kod spomenika Knezu Lazaru.

Vučić se obraća naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće gost Verice Bradić u novom izdanju emisije Hit Tvit u nedelju u 21 čas.

"Zalaganje za mir"

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da su na sastanku patrijarha Porfirija i članova Sinoda s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svi prisutni izrazili odlučnost da, zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.

 

Albanci besni na Kurtija

Savetnik bivšeg predsednika tzv Kosova Hašima Tačija, Artan Behrami, ocenio je danas da je "zbog populističkih slogana premijer Aljbin Kurti odbacio sve što su kosovske institucije učinile u prethodnih 20 godina u cilju integracije Srba."

Oglasio se Kurti: "Kazne od 21. novembra"

Premijer samoproglašenih institucija u Prištini Aljbin Kurti objavio je na Fejsbuku, na albanskom i srpskom jeziku, poruku povodom preregistracije vozila i odluke o izlasku iz institucija, koju su danas doneli predstavnici Srba na severu KiM.

Kaže da je u novembru počelo izdavanje upozorenja onima koji nemaju RKS tablice, a da će od 21. novembra krenuti kažnjavanje.

On je pozvao Srbe da ne napuštaju prištinske institucije.

Brnabić: Srbi se bore za goli opstanak

"Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su odlukom da suspenduju svoje učešće u privremeniminstitucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma," izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Celo saopštenje predsednice Vlade pročitajte OVDE.

Kurtijeva policija preti Srbima

Kosovska policija je saopštila da ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka tzv Kosova.

U saopštenju se navodi da "preduzimaju neophodne, razumne i zakonske mere za rešavanje problema bezbednosne situacije.“

(UŽIVO) KRIZA NA KOSOVU Srbi primorani da napuste prištinske institucije, Kurti hoće silom da preotme srpsku zemlju! (VIDEO)

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Navode da će "prema potrebi i operativnim procenama angažovati svoje osoblje".

Demantovali su da postoji umešanost specijalnih jedinica na severu Mitrovice. Međutim, KOHA je objavila snimak sa severa gde su viđena oklopna policijska vozila kako tamo idu.

Petković podržao odluku Srba

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

Srpske zastave na severu KiM

Na prilazima Severnoj Mitrovici i Zvečanu postavljene su zastave Srbije, natpisi "Ovo je Srbija" i plakati sa znakom Zajednice srpskih opština.

Kurti šalje specijalce na sever

Jedinice ROSU poslate su na sever Kosova i Metohije. Kako prenosi prištinska Koha, specijalci su primećeni na ulazu u Mitrovicu. Za sada nije poznato kakva su im naređenja izdata u Prištini.

Prvo reagovanje iz Prištine

Šef kabineta predsedništva u Prištini Bljerim Velja izjavio je "da odluka Srba da napuste kosovske institucije liči na čin podstrekavanja Rusije u Donbasu 2014. godine".

Nemoguće trpeti teror - Srbi napustili prištinske institucije

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, jedinstveno su odlučili da zbog poslednjih poteza Prištine napuste skupštinu i vladu privremenih institucija i sve kosovske institucije na severu KiM.

(UŽIVO) KRIZA NA KOSOVU Srbi primorani da napuste prištinske institucije, Kurti hoće silom da preotme srpsku zemlju! (VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pojasnio je da Srbi napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i međunarodno javno pravo, tj. dok ne povuče jednostranu odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srpski policajaci sa severa Kosova i Metohije su nakon sastanka u Zvečanu skinuli uniforme, što su Srbi pozdravili aplauzom.

Telefonski razgovor sa Hilom

Vučić je razgovarao telefonom sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

"U dugom i sardržajnom telefonskom razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međujnarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma, ali i naglasio užasnutost Srba sa KiM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona", napisao je Vučić na Instagramu.

Sastanak sa patrijarhom

Predsednik Vučić razgovarao je o situaciji na KiM i sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom SPC u Patrijaršiji.

(UŽIVO) KRIZA NA KOSOVU Srbi primorani da napuste prištinske institucije, Kurti hoće silom da preotme srpsku zemlju! (VIDEO)

Printscreen

 

"Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese", naveo je Vučić na Instagramu.

Sastanci sa ambasadorima Kine i Rusije

Tokom pre podneva Vučić se sastao sa ambasadorima Kine i Rusije, Čen Bo, i Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Tom prilikom je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanju Briselskog sporazuma. 

"Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti"

Jutros je održana sednice Vlade na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić podneo izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM.

 

 

"Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti", poručio je Vučić na Instagramu nakon sednice Vlade. 

Juče i danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je niz sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM, Vladom Srbije, stranim diplomatama i ambasadorima.

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Goran

05.11.2022 15:37

Ne lazite nas Srbe ovo nije istina lazovi jedni sto vam je samo do rata!?

Mesa

05.11.2022 16:35

ajmo zbrisete ove srpske cigane i zdravo djaci

Nince

05.11.2022 20:20

Koliko god pritisci na njega bili veliki, predsednik Vucic nikada nije doneo odluku koja je nasem narodu donela stetu.