''NIŠTA NE DOLAZI IZ PRIŠTINE, A DA JE DOBRO ZA SRPSKI NAROD'' Petar Petković otkrio šta smera Kurti s RKS tablicama
Alo

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da ta odluka nije legitimna, kao i da nije u skladu sa sporazumima koji su doneti. Poručuje i da međunarodna zajednica mora da reaguje. Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela, naglašava Petković.

Petar Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, kaže da je odluka Aljbina Kurtija o preregistraciji protivpravna, nelegalna i nasilna.

- Ona podrazumeva da Srbi koji imaju KM registarske tablice sada treba da preregistruju svoja vozila na takozvane RKS tablice. To je apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima koje smo dogovarali i 2011. i 2016. godine - navodi Petković.

Ukazao je da Srbi na Kosovu i Metohiji, prvenstveno na severu, ne žele druge tablice.

- To su tablice koje izdaje Republika Srbija, ne žele druge tablice zato što Kurti, ali i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo moraju da razumeju da Srbi na Kosovu i Metohiji se osećaju građanima Republike Srbije i niko nema pravo da ukida naše srpske tablice, jer je zapravo pravi cilj i naum Aljbina Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a krajnji cilj proterivanje našeg naroda - naglasio je Petković i dodao da Srbi to neće prihvatiti.

Ističe da je za nas ta odluka apsolutno neprihvatljiva, kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi Kurti, ali da u suštini sve ostaje isto.

- On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine KM tablice i da krene sa konfiskacijom vozila, dakle privatne imovine onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Aljbin Kurti - dodaje Petković.

Poručio je da Srbi to neće prihvatiti i da su oni to jasno istakli prošle nedelje na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem – da ne prihvataju takvu odluku, kao i da će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv takve odluke.

KURTI DOBIO ROK DO PONEDELJKA! Aljbin iznervirao Kvintu, ambasador doneli ultimatum!

"Ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod"

Na pitanje može li narednih sati doći do promene odluke, Petković kaže da ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod.

- Ideja Aljbina Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem - dodaje.

Srpska lista je, ističe, poručila da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

- Da krene sa novčanim kažnjavanjem tako što će svakog dana da naplaćuje 150 evra zbog toga što Srbi imaju KM tablice je apsoluno neprihvatljivo. Tih 150 evra je značajan novac i ovde u centralnoj Srbiji gde su prosečne plate 660 evra, a da ne govorim koliko je to značajan novac na KiM gde su prosečne plate oko 350 evra - rekao je Petković.

"Nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima"

Vašington je nakon odluke naveo da je razočaran, a Brisel i dalje veruje da će doći do promene.

- S jedne strane i Evropska unija i SAD govore o tome kako je ta odluka koju donosi Kurti legalna i u skladu sa sporazumom, ali zapravo ono što ne valja je samo kratak rok koji je ostavljen. Naravno, Zapad to radi iz svojih interesa. Mogli smo da čujemo i da kažu da ne treba manje bitna pitanja da opterećuju i dovode u pitanje ona mnogo značajnija pitanja - navodi Petković.

- Nije tačno da je ova odluka legitimna i nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima koji su doneti. Neka iz EU dobro pročitaju dogovor o finalizaciji sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. godine kada se pozivaju na taj sporazum, reč je o tački 4 gde se jasno govori o procesu preregistracije u perodu od 12 meseci, na koji se sada poziva EU, ali oni ne govore ono što tamo piše, već ono što njima odgovara - dodaje.

Objasnio je da u toj tački piše da će se proces preregistraciji odvijati tako što treba KM i ostale tablice da budu preregistovane na KS statusno neutralne, Unmikove tablice.

- Šta se desilo? 2020. godine Priština je ukinula jednostrano pre roka statusno neutralne tablice pa se niko nije bunio, niko sem Beograda o tome nije govorio i upozoravao gde nas sve to vodi. Ako hoćemo da se držimo sporazuma, a jedino možemo da se držimo sporazuma, moraju da vrate statusno neutralne tablice - poručuje Petković.

Ističe da kada su to u Briselu rekli Aljbinu Kurtiju, njega je više povredilo što tražimo povratak statusno neutralnih tablica nego da ostanu KM tablice.

- Zato što on ne želi statusnu neutralnost za prostor Kosova i Metohije - naglašava Petković.

"Svi se prave ludi i niko ne govori da je prekršen sporazum"

Poručuje da će odgovor Beograda biti jasan i odlučan.

- Nikada nećemo dozvoliti da se dese Oluja i pogrom, tražićemo rešenja, ići ćemo u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde sada više stvari ne zavise od nas. Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije - navodi Petković.

Svi se prave ludi kada Aljbin Kurti to radi i niko ne govori da je prekršen sporazum, ali da ćemo se mi boriti za naš narod.

- Ideja je da se zapravo tihom okupacijom osvoji sever od strane Prištine i da se tako protera srpski narod, to nećemo prihvatiti - ističe Petković.

Ukazao je da se sve vreme vode razgovori i da Beograd ulaže ogroman diplomatski napor kako bi oni koji mogu da izvrše pritisak na Prištinu to i činili.

- Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela - zaključuje Petković.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading