VETAR U LEĐA ZA POMAHNITALOG KURTIJA Srbi pod lupom, Šiptari i Brisel duvaju u istu tikvu!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Ovakva reakcija, odnosno njen izostanak, otvara vrata za dalje jednostrane poteze Prištine i daje "vetar u leđa" da smišljaju nove odluke suprotne postignutim dogovorima, a kojima bi naudili srpskom narodu u našoj južnoj pokrajini.

I dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti Srbima preti kaznama jer prkose njegovom planu o registarskim oznakama, Brisel, pod čijom kapom se pregovori odvijaju, daje legitimitet Prištini i samo konstatuje da nije u skladu sa dijalogom koji je obavezujući za obe strane.

"NEMA TRGOVINE KOSOVO ZA DONBAS" Ambasador Bocan-Harčenko saopštio stav Rusije prema Srbiji - Alo.rs

S druge strane, Srbiji se svakodnevno prati svaki korak, na koji evropski zvaničnici odmah imaju spremnu "packu", pretnju "batinama" za našu "neposlušnost", dok su potezi Prištine i ovoga puta, kao i u mnogim drugim slučajevima kršenja dogovora, samo ispraćeni pomirljivim saopštenjem da "nisu poslušali savete prijatelja":

 

 

- Kosovo treba da omogući duži rok. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Evropska unija smatra da odluka kosovske vlade o postepenoj primeni plana o registarskim tablicama jeste "korak u pravom smeru", ali nije usklađena sa dijalogom. Relevantni sporazum iz 2016. godine predviđao je jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za postepenu primenu novih tablica, koji nije ispoštovan.

Brisel priznaje pravo lažnoj državi da postepeno ukine tablice KM, ali na "inkluzivan i konsultativan način" i poziva na smirenost.

Kurti preko Gončarenka pokušao da ostvari mračne planove, usledila šamarčina! - Alo.rs

Slobodan Zečević, naučni saradnik Instituta za evropske studije, navodi da ovakve reakcije EU i Amerike proizilaze iz činjenice da je tzv. Kosovo njihovo čedo i da oni ne mogu da im zbog toga uvode sankcije:

- Mogu samo da ih opomenu. Oni imaju toleranciju za njih, jer je za njih Kosovo nezavisna država. Blago saopštenje vidim kao politku koja je vođena i ranije. Ako se ne odloži rok za preregistraciju za 10 meseci, može da dođe do građanskih sukoba, do protesta Srba, a s druge strane do "gušenja" od strane Kfora. Brisel i Amerika sigurno imaju mehanizme da utiču na Kurtijevu odluku, ali je pitanje da li žele da uđu u konfrontaciju sa njim.

Kurti je u petak na Vladi tzv. Kosova predstavio plan po kojem će vlasnike automobila sa tablicama koje izdaju srpski organi, od 1. novembra prvo upozoravati da se preregistruju i da će ta mera trajati tri nedelje. Najavljeno je i da će se do 21. januara 2023. izricati kazne, a nakon toga na još dva meseca izdavati probne tablice. Kurti je zapretio da se posle 21. aprila neće dozvoliti kretanje vozila sa drugim tablicama osim za oznakom RKS. Inače, ova odluka usledila je nakon što je međunarodna zajednica uputila Prištini zahtev da se primena novih pravila produži za 10 meseci.

Predstavnici Srpske liste nakon sastanka sa Vučićem najavili su da će blokirati sve prelaze i ulaze od severa ka centralnom Kosovu i jugu ukoliko Priština krene nasilno sa akcijom oduzimanja vozila sa KM tablicama.

ALBANSKE PARTIJE KRITIKUJU

I opozicione stranke u Prištini nezadovoljne su Kurtijevom odlukom o registarskim tablicama i navode da to ugrožava odnose sa međunarodnim partnerima. Iz Demokratske partije (PDK), saopštili su da je Kurti odlukom o registarskim tablicama postupio suprotno poziciji međunarodnih partnera.

 
ZABRANA GLASANJA

Nakon što su u aprilu vlasti privremenih prištinskih insitucija zabranile Srbima da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, usledila je i najnovija odluka kojom je odbijeno da se dozvoli održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na teritoriji KiM. Time je Priština prekršila građanska i demokratska prava predstavnika Bošnjaka, Egipćana, Aškalija, koji žive na KiM.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading