"SRPSKE PARAVOJNE FORMACIJE PATROLIRAJU SEVEROM KOSOVA" Albanski mediji se pozvali na izveštaj Euleksa
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Kako se u tekstu navodi ti podaci su podržani i iz obaveštajnih krugova Kfora i predstavljeni su pred najvišim diplomatskim zvaničnicima.

"Ova paravojna formacija koja se pojavljuje kao 'Brigada severa' ima oko 300 dobro naoružanih pripadnika. Njihova starost je oko 30 godina i sada su počeli sa patroliranjem po određenim zonama. Patroliranje se uglavnom obavlja noću. Deo njih se smatra da nisu sa Kosova, da su došli iz Srbije, pa čak i iz Republike Srpske. Bez obzira što se čini da su neki od njih pod uticajem alkohola i drugih supstanci, sa taktičke strane se smatra da su izuzetno dobro vojno pripremljeni", tvrdi Albanijan post.

Ko stoji iza srpske paravojne formacije na severu?

Sve indikacije upućuju na kriminalnog bosa sa inicijalima M.R., koji ih kontroliše sa ski centra u Kolašinu. Međutim, na osnovu diplomatskih komentara izveštaja Euleksa, kretanje takve formacije ne bi bilo moguće bez prećutnog odobravanja zvaničnika Srbije.

Diplomatski izvori ističu zabrinutost zbog toga što su proruski elementi unutar državni struktura Srbije i ne samo, angažovani u funkciji eskalacije, sa krajnjim ciljem oružane konfrontacije. U slučaju da dođe do toga, takav rasplet će sigurno uključiti i snage NATO na Kosovu, piše na kraju teksta.

Podsetimo, "Albanijan post" je pre pet dana ekskluzivno objavio tekst da dogovor "između Beograda i Prištine mora da se postigne do 24. februara". 

"U ovoj fazi Srbija ne mora da menja svoj Ustav. Isto tako, Priština treba da osnuje ZSO, ali bez promene Ustava. Zajednica neće biti nevladina organizacija, ali za sada neće uspostaviti ni novi nivo moći. Ako se postigne dogovor, postoje finansijski paketi. Ako se ne postigne, „teška batina“ za ometajuću stranu. Hitnost dogovora je vezana za situaciju u Ukrajini“. Čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da u drugačijem obliku postigne ono što trenutno traži kroz šatl diplomatiju", pisalo je u tekstu.

"Albanijan post" je takođe nedavno objavio plan nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji, kako je pisao ovaj list, predviđa novu fazu dijaloga.

U 13 tačaka, sporazum predviđa ulazak Kosova u UN, bez priznanje, ali i bez protivljenja Srbije, a sve nakon potpisivanja sporazuma koji bi bio signal članica Evropske unije i Ujedinjenih nacija koje Kosovo nisu priznale da to učine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Gegula

26.10.2022 08:19

Vrlo očekivano. Tamo na drugoj strani smrde Čečeni i Arapi i kojekakva gamad. Samo nemoj slučajno da bude mirno i normalno!

Penzioner

26.10.2022 09:36

I u Bujanovcu i Preševu su se pojavile Albanske naoružane grupe. Pripremite vojsku i policiju!

Cale

26.10.2022 19:25

Sve je tačno osim broja. Ima nas mnogo više srba nego što ste ih prebrojali 😁