EKSKLUZIVNO ZA ALO! ISPOVEST SESTRE SRPSKOG STUDENTA UHAPŠENOG NA GAZIMESTANU: Samo da nam se Nikola vrati kući, da ga izgrlimo i izljubimo!
Alo

Ovako za Alo! govori Marija, sestra Nikole Nedeljkovića (20) iz Beograda, kojeg su prištinske vlasti uhapsile 28. juna na Gazimestanu i osudile na osam meseci robije jer je navodno izazivao versku i nacionalnu netrpeljivost.

Nikola je student prve godine Beogradske akademije poslovnih i umetničkih studija, dobrovoljni je davalac krvi, humanitarac i preko omladinske zadruge radi za dnevnicu u jednom trgovinskom lancu u Beogradu. Da li ovo može da bude profil osobe koja je u stanju da izaziva versku i nacionalnu netrpeljivost?

- Ma kakvi, verujte mi, nije što je moj brat, ali on je zaista mladić bez greške. Uopšte nije u toj priči, njemu su hapšenja i zatvori strani, nikada nije ulazio u neke probleme. Bavi se humanitarnim radom, odatle i njegovi odlasci na KiM. On se vezao za naš narod na KiM, vezao se za naše svetinje koje se tamo vekovima nalaze. I tog dana je otišao s namerom da poseti manastire i da prisustvuje parastosu - priča  Marija i dodaje da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Nikola učinio delo koje mu se stavlja na teret.

Ovaj student je tog dana na sebi imao belu majicu na kojoj nije bilo nikakvih obeležja. Prištinska policija ga je pretresla pre nego što je ušao u prostor predviđen za održavanje parastosa i kod njega tom prilikom nije pronađeno ništa zbog čega bi bio uhapšen. Jedini navodni dokaz koji Priština ima su policajci, Albanci, koji tvrde da je Nikola uzvikivao „Kosovo, Srbija“. I to je sve. I samo zbog toga je ovaj mladić osuđen na zatvorsku kaznu od osam meseci.

- Zvao nas je pre desetak minuta. Ima pravo na poziv i tako nas pozove, pričamo malo... On se sekira, brine za roditelje jer i tata i mama očekuju poziv za operacije. Nikola nas teši, verujte mi. Moli nas da budemo jaki, da ne plačemo. Ta ćelija nije za njega i on je toga svestan. Skroman je i tih, ćuti i čeka. On je mnogo pažljiv, seti se naših rođendana, nekih nama važnih datuma i o tome pričamo kada nas pozove - kaže Marija za Alo! i dodaje da je Nikola i prošle godine bio na Gazimestanu i da je spavao kod prijatelja.

- Mi tamo nemamo rođake, nismo sa KiM ali se on vezao za naše ljude koji tamo žive. Pogađalo ga je sve kroz šta naš narod tamo prolazi. Ima veliko srce, ali čisto, nevino. On je u Mitrovici, tamo izdržava kaznu i sledećeg petka idem da ga vidim - kaže Marija i dodaje da je advokat podneo žalbu na presudu i da se sada očekuje odgovor prištinskog suda.

- Nikola se brine zbog ishoda žalbe. Videćemo šta će biti. Nadamo se da će se ovo završiti i da će nam doći kući - kaže ona.

Nikola je dva i po meseca čekao da izađe na sud. Očigledna je namera Prištine da ga namuči i napati. Sudija je pročitao presudu ali je ona naknadno izmenjena.

- Sudija je pročitao da je osuđen na osam meseci zatvora. Kasnije, kada smo dobili pisanu presudu, tamo je pisalo i da mu je zabranjen ulazak na KiM. To nije u redu, te zabrane nije bilo tokom usmenog iznošenja presude. Očigledno je moralo tako kako bi oni oprali sami sebe, kako bi se opravdali - priča Marija i dodaje da je ova situacija izmenila život svima u porodici Nedeljković.

Nikola je malo pre hapšenja polagao ispite i trebalo je da „očisti“ godinu i sačuva pravo na školovanje o državnom trošku.

- Pitanje je šta će sada biti i da li će izgubiti godinu - navodi ona.

Nikolu kod kuće čekaju sestre Bojana i Marija i roditelji Slobodanka i Dragomir. Nikolu sa nestrpljenjem očekuje i cela Srbija.

Podrška od Kancelarije za KiM

EKSKLUZIVNO ZA ALO! ISPOVEST SESTRE SRPSKOG STUDENTA UHAPŠENOG NA GAZIMESTANU: Samo da nam se Nikola vrati kući, da ga izgrlimo i izljubimo!

Fejsbuk

 

Marija kaže da je odmah po hapšenju reagovala Kancelarija za KiM koja je porodici pružila pravnu podršku.

- Mnogo nam znači podrška koju dobijamo. Kancelarija je uz nas i to je mnogo značajno. Nikola stalno pita da li neko zove i interesuje se za njega. Njemu podrška prija, tamo je sam, okružen drugim zatvorenicima - kazala je ona.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading